Krönika

Det är något som är fundamentalt fel

En Nordea-skylt
Nordea är en av de svenska storbanker som gjort enorma vinster det gångna året. Foto: Wille Öhgren (CC BY-SA 4.0)
Helené Rönnholm
Publicerad i
#212
Lästid 2 min

I Sverige 2025 blir de rika allt rikare och de fattiga allt fattigare.

Det är föga förvånande att klassklyftorna i Sverige ökar i så snabb takt. Arbetslösheten har inte varit så hög sedan pandemin. I mars låg den på 8,8 procent (vilket motsvarar över en halv miljon människor). I EU är det nu endast Spanien och Finland som har en högre arbetslöshet än Sverige.

Vi ser stora nedskärningar inom sjukvård, skola och äldreomsorg. Medan gemene man får det sämre och sämre ställt så gynnas de redan välbeställda, så som matjättar och storbanker, enormt. Vi har kunnat läsa otaliga rubriker i diverse tidningar om matjättarnas utdelningar till ägarna. Matbutiker som tar ut mer än 800 miljoner i aktieutdelning eller Axfoods ägare som fick en utdelning på hela 2 miljarder är några exempel. Men detta är ”en piss i Mississippi” om vi jämför med storbankernas vinster.

Sveriges fyra storbanker gjorde 2024 en vinst på hela 200 miljarder kronor. Av dessa delas nu hisnande 115 miljarder ut till bankernas aktieägare! Medan många av oss får vända på varje krona och kanske ändra våra redan begränsade levnadsvanor så lever bankernas gynnade storfräsare livet deluxe – på vår bekostnad.

För det är verkligen på vår bekostnad. En stor del av de pengar som bankerna tjänar kommer från skillnaden mellan inlåningsräntan och utlåningsräntan. Inlåningsräntan är den minimala summa som du och jag får för att vi har våra sparpengar på banken. Utlåningsräntan är vad man får betala för att låna pengar, exempelvis till en lägenhet. Gapet mellan inlånings- och utlåningsräntan har varit stort de senaste åren – och gett mycket klirr i kassan för storbankerna.

Den ökande ekonomiska ojämlikheten har en destruktiv inverkan på flera samhällsområden. Den sociala tilliten riskerar med stor sannolikhet att urholkas alltmer när människor upplever samhället som orättvist. Det riskerar att leda till ökad brottslighet. Men förhoppningsvis kan det också leda människor att söka nya politiska alternativ för att tillsammans försöka vända samhällsutvecklingen.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.