Miljö och klimat

Svår torka innebär hög risk för skogsbränder i södra Europa

En man försöker släcka en skogsbrand
40 procent av Europa är utsatt för någon form av torka.
Göran Sandberg
Publicerad i
#212
Lästid 2 min

Under våren har forskarna kunnat uppmäta den varmaste marsmånaden någonsin i Europa. Detta är ett resultat av de rådande klimatförändringarna som höjt den globala medeltemperaturen. Rekordvärmen riskerar att leda till en särskilt svår situation när det gäller skogsbränder denna sommar.

Omkring 40 procent av kontinenten är utsatt för någon form av torka enligt den senaste uppdateringen från EU:s observatorium för torka. Mest akut är läget i länder som Cypern, Grekland, Spanien och Albanien. Men även länder som Tyskland, Frankrike, Ukraina och Polen har problem med låga grundvattennivåer.

För ett turistland som Grekland minskar vattentillgången både på grund av värmen och den ökande turistströmmen under sommarhalvåret. Vattenbristen är tidvis så står att man tvingas transportera vatten från fastlandet till öar som Santorini och Mykonos.

Grekland är också ett av de länder i södra Europa som genom åren drabbats av svåra bränder. Landets minister för klimatkris och civilt skydd, Ioannis Kefalogiannis, har varnat för att årets sommar kan komma att bli särskilt svår. Landet har satt in 18 000 brandmän i beredskap om eller när bränder uppstår.

De bränder som härjat i länderna runt Medelhavet har oftast startats av människor. Men på grund av torkan har bränderna spridits mycket snabbt. Förra sommaren bröt hundratals bränder ut över hela Grekland. Två av de största bränderna drabbade Greklands näst största ö Evia samt turistmålet Kos. Tusentals turister blev tvungna att evakuera. Även huvudstaden Aten drabbades av bränder.

Torkan i södra Europa understryker att effekterna av den globala uppvärmningen är något vi märker av redan idag – inte ett avlägset hot i framtiden.