Politiska rapporter

Sjukhuspersonal strejkar i Berlin

Så kan du visa ditt stöd

Strejkande håller upp en banderoll med texten "TVöD für alle" (kollektivavtal för alla)
De anställda vid CFM strejkar för rätten till samma kollektivavtal och lön som sina kollegor. Foto: Solidarität
Sandra Ahlqvist
Publicerad i
#212
Lästid 3 min

Just nu pågår en strejk i Berlin mot en farlig och växande trend: lönedumpning. Denna strejk är i behov av stöd, så väl nationellt som internationellt. Ett internationellt stöd skulle kunna bidra till att visa för de strejkande att de inte är ensamma. Mer information om hur man kan visa solidaritet till strejken finns i slutet av artikeln.

I ett par veckor nu har arbetarna på Charité Facility Management (CFM), ett dotterbolag till Tysklands största universitetssjukhus Charité, varit ute i strejk. Det handlar om icke-medicinsk personal som bland annat arbetar med matlagning, transporter, säkerhet, städning, m.m. Strejkens syfte är att motverka lönedumpning, det vill säga situationer där arbetsgivaren vill sänka lönerna under marknadsstandarden. En vanlig metod är exempelvis att flytta produktion till ett annat land som inte har lika höga lönevillkor.

I det här fallet handlar det om att delstatssenaten i Berlin, som äger Charité, har lagt ut en stor del av universitetssjukhusets arbete på dotterbolaget CFM. Detta har lett till att många av arbetarna på sjukhuset hamnat utanför Charités kollektivavtal. Trots att de utför samma arbete som sina arbetskamrater som är direkt anställda av Charité kan de tjäna uppåt 600 till 700 euro mindre i månaden!

Myndigheterna i Berlin har länge lovat att CFM:s anställda ska återintegreras i Charités verksamhet, och därigenom få ta del av kollektivavtalet. Men efter år av tomma löften fick de anställda till slut nog och har därför gått i strejk. CFM har svarat med en rad olika fula metoder. Exempelvis försökte de ogiltigförklara strejken med hjälp av en domstol, vilket misslyckades. CFM lyckades dock få domstolen att gå med på fortsatt verksamhet med minsta tillåtna bemanningsstyrka. Detta har, lustigt nog, betytt en högre bemanning än vad de normalt brukar ha.

Trots CFM:s motaktioner och motvilja att förhandla har antalet strejkdeltagare fortsatt att växa. Efter att CFM nyligen ställde in ett förhandlingsmöte samlades mellan 150 och 200 personer för att spontant demonstrera utanför delstatssenatens kontor.

I dessa tider av kraftiga besparingar inom exempelvis sjukvården, och en växande anti-facklig attityd från arbetsgivarna, skulle en seger för CFM:s anställda kunna ha betydelse för mer än bara de inblandade. En seger skulle kunna vara ett steg på vägen för att återuppväcka kämparglöden i många fack som allt oftare lägger ned innan de har tagit ordentlig strid och använt sig av sina bästa vapen.

Men innan vi kommer så långt måste först CFM:s anställda vinna, och för att komma dit finns det ett behov av solidaritet. Internationell solidaritet och stöd har visat sig vara speciellt uppskattat av strejkdeltagarna. Det visar på att de inte är isolerade och att deras kamp har betydelse även långt utanför Charité och Berlin.

Därför vill vi uppmana alla att skicka stöduttalanden till de strejkande vid CFM – antingen som individ eller genom att uppmana sin fackliga organisation till att skicka ett stöduttalande. Stöduttalanden skickas till den socialistiska organisationen Solidarität cs@solidaritaet.info så ser de till att meddelandet kommer rätt.