Ingress
Äldreomsorgen i Umeå är i skriande behov av en långsiktig upprustning. Detta för att bryta den negativa spiral som skapats under 30 år av nedskärningar. Den negativa spiralen har skapat problem som måste lösas. Två exempel:
* Personaltätheten. Under 90-talet gick det ca nio anställda på tio äldre på de särskilda boendena. Idag har personaltätheten nästan halverats.
* Personalutbildning. Andelen utbildad personal har minskat kraftigt. År 2016 var uppåt 70 % utbildade undersköterskor. Idag är andelen nere på ca 50 procent. Andelen som har bristande språkkunskaper har däremot ökat.
Samtidigt som resurserna blivit mindre har behoven ökat. Idag är brukarna äldre än för 30-35 år sedan. Med detta följer att de äldre oftare är multisjuka och därför både kräver mer medicin och omvårdnad.
Del ett
Ryggraden inom äldreomsorgen har länge bestått av kunniga och plikttrogna undersköterskor. Många av dessa är nu på väg bort samtidigt som återväxten inte alls är tillräcklig. Situationen tär på alla – på de äldre, på personalen och på de anhöriga. Behovet av ett trendbrott är akut. Trendbrottet måste innebära en ökad personaltäthet samt en ökad andel utbildad personal. Men för att åstadkomma detta krävs en målmedveten satsning under minst tio år. Detta är vad som krävs om äldreomsorgen i Umeå ska kunna erbjuda de äldre ett anständigt liv.
Arbetarpartiet anser att Socialdemokraterna m fl, tillsammans med delar (inte hela) av äldreförvaltningen, saknar insikt om problemens allvar. Några exempel:
* Äldreomsorgen i Umeå blev av med hela 60 miljoner bara ett par månader efter att S+MP-budgeten antagits i juni. 50 miljoner berodde på att S beslutat skära ned i sin egen budget!
* Personalen tvingas skriva insändare om hur de nekas pauser och toalettbesök, är konstant stressade och dessutom känner sig ständigt övervakade via nya digitala verktyg. Svaren från tjänstepersoner på äldreförvaltningen har skett i form av hurtiga fraser präglade av okunskap – svar som avfärdat personalens oro och kritik.
* De styrande talar om behovet av ”kompetensförsörjning” och personal. Samtidigt har Arbetarpartiet träffat tillfälligt anställda inom den kommunala hemtjänsten som sagts upp för att de inte skulle hinna bli ”inlasade” och få en fast anställning hos kommunen!
Del två
Istället för att ta itu med det trängande behovet av ett trendbrott försöker nu S – understödda av Vänsterpartiet – att skifta fokus. De försöker undvika en debatt om behovet av ett trendbrott genom ökade resurser till äldreomsorgen. Istället gör S och V ett nytt försök att avskaffa lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten i Umeå. Deras motiv, denna gång, är att det skulle gå bättre att bekämpa välfärdskriminalitet inom hemtjänsten med hjälp av lagen om offentlig upphandling (LOU). Men detta stämmer inte. Det går att bekämpa välfärdskriminalitet lika bra med hjälp av lagen om valfrihet – förutsatt att politikerna och tjänstemännen är kompetenta. Dessutom har S inte lyckats bevisa att det existerar någon välfärdskriminalitet i Umeå! En ”detalj” värd att nämna i sammanhanget.
Avrundning
Istället för att satsa mer resurser på ökad personaltäthet och utbildning inleder nu Socialdemokraterna – stödda av V – alltså ett nytt angrepp mot de privata hemtjänstföretagen. Precis som 2018-19 kommer detta att vålla stor oro hos de äldre, hos personalen och hos de anhöriga. Och precis som 2019 kommer AP att rösta för att de privata hemtjänstföretagen ska få finnas kvar och därmed också valfriheten inom hemtjänsten i Umeå – detta samtidigt som vi fortsätter vår kampanj för ett trendbrott inom äldreomsorgen. Det behövs mer pengar och personal, mer av utbildning och av personalinflytande.