”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet” — Keith Richards
Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________
Två partikamrater skrev en så bra insändare i VK att jag väljer att publicera den här – fast uppdelad på mitt sätt och något bearbetad
Ingress
Kommunens hemtjänstpersonal varnar för personalflykt. I en insändare (”Ska Umeå kommun få en hemtjänst utan arbetare?”, VK 1/2-25) varnar personal inom Umeå kommuns hemtjänst om att kombinationen av dålig arbetsmiljö och låga löner riskerar att leda till personalflykt. Skribenten pekar på en ständig stress på grund av allt för korta restider mellan brukarna samt att det inte finns tillräcklig tid för dokumentation. Dessutom känner sig personalen ständigt övervakad genom kommunens nya digitala system (Intraphone).
Del ett
Personalen får hurtiga tillrop och klatschiga fraser. Denna situation är djupt oroande för alla oss som vill värna om de anställda och brukarna inom äldreomsorgen. Men oro är inget som präglar det svar som personalen har fått. Istället för seriösa svar på hur arbetsmiljön ska förbättras får personalen hurtiga tillrop och klatschiga fraser. Bristen på personal bemöts exempelvis med följande formuleringar från förvaltningen (VK 8/2-25): ”Vi ska arbeta så smart och tryggt som möjligt … så att vi tillsammans lyckas möta dessa stora utmaningar”.
Personalens känsla av övervakning kallas för ”upplevd tidsstyrning” och avfärdas med orden ”förändringar tar på krafterna men vi behöver hänga med i samhällsutvecklingen”.
Del två
60 miljoner i nedskärningar på den egna budgeten. I förvaltningens svar påstås också att kommunen ”arbetar med fokus på att förbättra, både för de äldre med insatser och för alla medarbetare”. Men sanningen är att nedskärningarna fortsätter. Den budget som Socialdemokraterna + MP har antagit för i år innebär att äldreomsorgen drabbas av hela 60 miljoner i nedskärningar! Dessa nedskärningar sker i den budget som S+MP själva hade antagit endast 2-3 månader tidigare.
De styrande i Umeå – idag S och MP – har prioriterat ned äldreomsorgen i över 30 år. Under denna period har personaltätheten på äldreboendena nästan halverats och andelen utbildade undersköterskor sjunkit. Samtidigt har brukarna blivit äldre och är oftare multisjuka.
Del tre
Det krävs långsiktiga satsningar. Äldreomsorgen i Umeå bärs upp av en krympande skara av engagerade, kunniga och plikttrogna undersköterskor. Ska äldreomsorgen räddas måste denna skara bli större. Det kräver långsiktiga satsningar på ökad personaltäthet, vidareutbildning och möjlighet att utvecklas i yrket.
Avrundning
Personalen måste ges större makt. Men viktigast av allt: Personalen måste ges ett långt större inflytande över schemaläggning, dokumentation och arbetsmiljö. Samt vilka datasystem som ska köpas in – och vilka som inte ska köpas in. Personalens stora kunnande måste tas tillvara.
Och det vore klädsamt om ansvariga politiker kunde ta sig tid att besvara den oro som finns hos personalen. Skicka inte ut optimistkonsulter, som saknar varje insikt i hemtjänstens problem, att svara.