Inrikes

Annie Lööf och splittringen inom högeralliansen

Publicerad i
#41
Lästid 3 min

I hård konkurrens med Kd är Centerpartiet det verkliga krispartiet inom alliansen. Partiet har balanserat på 4-procentsspärren i de senaste opinionsundersökningarna. Partiets nyliberala högerpolitik har skrämt bort gamla väljare men inte vunnit några nya.

I Almedalen angrep den nya partiledaren Annie Lööf sin egen alliansregering – från höger. Lööf, som inte fått gehör inom regeringen (läs Moderaterna) för förslag att sänka lönerna för låginkomsttagare och att försämra anställningstryggheten, tyckte nu att allianssamarbetet tappat ”glöden”.

Sedan slog skandalerna till. Tillväxtverket hade festat upp skattepengar och Lööf försökte revanschera sig genom att ta itu med hårdhandskarna mot verkets generaldirektör som fick gå. (Dock inte till arbetslöshet utan till en lugnare tillvaro på Näringsdepartementet – allt i enlighet med de regler som gör livet mindre otryggt för generaldirektörer). Problemet var bara att även Annie Lööf och hennes eget departement hade festat loss på skattebetalarnas pengar. Lööf undgick dock den totala katastrofen då Centerpartiet gick in och betalade Näringsdepartementets fakturor.

Lööfs tillkortakommande som partiledare är uppseendeväckande. I Dagens Nyheter kunde man under sommaren läsa följande intervju med centerledaren (6/7-2012):

Du har fått kritik från flera håll för att använda för mycket klyschor när du talar, är det något du tagit till dig?
– För mig som engagerad, passionerad och visionär politiker så tycker jag att det behövs mer visioner i svensk politik, men det måste givetvis kopplas till väldigt konkreta åtgärder. När jag blev partiledare så höll jag mitt tal i Åre väldigt medvetet på ett visionärt plan för att jag tyckte att den politiska debatten var väldigt andefattig på ideologiska värderingar, för det är ju det som är växtkraften.

Men kan du förstå kritiken?
– Vilken kritik menar du?

Att du ofta använder klyschor.
– Jag tror alltid man behöver jobba med att bli mer personlig i sitt tilltal och jag vet att de som träffar mig möter en väldigt passionerad politiker. Det är viktigt att just den bilden också finns i mina längre tal och medieframträdanden, säger Annie Lööf”.

Citaten talar för sig själv. Desto intressantare är det att en borgerlig tidning som DN öppet förlöjligar centerledarens tillkortakommanden. Expressens ledarsida gick så långt att man, under sommaren, krävde Lööfs avgång.

Trots regeringens försök att återta det politiska initiativet, i samband med höstbudgeten, fortsätter problemen inom Centern. Sedan Norrbottniabanan utelämnats från regeringens infrastrukturplan gick tre tunga centernamn i Robertsfors och Skellefteå (en riksdagsledamot och två kommunalråd) ut och kallade beslutet för ”svagt och arrogant” samt ett ”monumentalt svek”. Helt uppenbart finns en intern kritik mot att Lööf, i förhandlingarna inom regeringen, fått igenom en sänkning av bolagsskatten – på bekostnad av regional- och miljöpolitiska satsningar.

Med Lööf kvar vid rodret, och med en fortsatt nyliberal kurs, kan Centern mycket väl bli det parti som får lämna riksdagen efter valet 2014.

1 svar på ”Annie Lööf och splittringen inom högeralliansen”

  1. Vi arbetare på golvet blir mer och mer medvetna om att det största hotet mot arbetarklassen är Centerpartiet, Flexibel arbetsmarknad låter fint, men raderar allt som vi kämpat för och dött för (i ådalen). Det ska inga rika bönder ta ifrån oss medans dom ler på väg till banken i sina BMW.

    Svara

Lämna en kommentar