Inrikes

Facklig aktivist utesluten ur Handels

Publicerad i
Lästid 10 min

Handelsanställdas Förbund har uteslutit Patrik Olofsson, som vid tidpunkten för uteslutningen var ordförande vid Handels fackklubb på Lagena Distribution AB. Uteslutningen har överklagats av Patrik Olofsson och tvisten har, i enlighet med Handels stadgar, hänskjutits till ett skiljeförfarande. Handels ersätter nu Patrik Olofsson med 125 000 kronor med anledning av uteslutningen. Ordförande i skiljenämnden har varit Michael Koch, fd ordförande för Arbetsdomstolen. Ledamöter har varit Erland Olausson, fd avtalssekreterare LO och Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

Nya Arbetartidningen uppmanar våra läsare att skicka protestmail till ledningen inom Handelsanställdas förbund. Följ denna länk för att kunna skicka e-post direkt till hela Förbundsstyrelsen inom Handels: http://handels.se/handels-direkt/forbundsstyrelsen/

Intervju med Patrik Olofsson angående uteslutningen

av Lars Karlsson

125 000 – är du nöjd med det utfallet?

– Både ja och nej. Kränkningsersättningen för en våldtäkt ligger på 100 000, så Handels betalar mig för motsvarande en och en kvarts våldtäkt. På ett emotionellt plan är det precis vad jag känner att det handlat om och då är pengar irrelevanta för de kan aldrig reparera något av det lidande man utsatts för.

– Jag tror att de enda som riktigt gnuggar händerna är Sverigedemokraterna som kommer kasta sig över det här för att se om inte de inte kan utverka ersättningar till deras medlemmar som uteslutits på lite svävande grunder från olika LO-förbund. Men så långt tänker inte Handels förbundsstyrelse.

Du har får pengar, men då avstår du också från att kräva medlemskapet tillbaka.

– Ja, jag hade kunnat avvisa pengarna och kräva medlemskapet tillbaka. Problemet är bara att jag inte har något arbete kvar inom Handels område, så dagen efter jag fått medlemskapet tillbaka skulle jag blivit utskriven ur förbundet i alla fall.

Innan Handels uteslöt dig såg de till att du förlorade jobbet, om jag förstår saken rätt?

– Ja, det hör ihop. Man gick först till min arbetsgivare, Lagena Distribution AB, med ett paket hårresande historier om mig och tubbade arbetsgivaren att avskeda mig, vilket de gladeligen gjorde.

Hur gick det?

– Ja, det blev en dyr historia för företaget. Ingen av historierna var sanna och tålde ingen närmare granskning, så de fick rädda ansiktet med att köpa ut mig enligt LAS § 39.

-Men för Handels var det naturligtvis en stor poäng i att jag förlorade jobbet, för då skulle det bli meningslöst att kräva medlemskapet tillbaka i nästa steg, efter uteslutningen.

– Som jag ser det har det här varit planlagt en längre tid och i samverkan med arbetsgivaren.

– När jag begärde från förbundet att få bestrida avskedandet i domstol, fick jag nej. Då förstod jag att Handels samverkade med arbetsgivaren och hade ett intresse av att jag skulle bli av med jobbet.

Du menar att både Handels och Lagena hade ett gemensamt intresse av att bli av med dig

– Jag hamnade i ett läge där det blev akut för bägge att göra något åt mig. Lagena stod inför en outsourcing av lagerverksamheten som jag motsatte mig och inom Handels stod jag som enda kandidat från Stockholm till avtalsdelegationen för lageravtalet, den mest inflytelserika post man kan ha inom sitt avtalsområde.

– Det är klart att förbundskontoret och Lagena pratade med varandra om att de hade ett gemensamt problem. För Lagena handlade det om att snabbt få en kostnadsbesparing på 10-tals miljoner på plats och för förbundet handlade det om makt och kontroll över avtalsrörelsen.

– Det är ingen konspirationsteori. Det är reella intressen som sammanfallit.

Varför uteslöt Handels dig?

– Oj, oj,oj, håll i foliehatten! Man framförde i huvudsak tre skäl; att jag skulle ha mordhotat en ombudsman med kniv, att jag styr den baltiska maffian och lägger ut kontrakt på individer i Handels och att jag varit med och bränt en bil tillhörande en chef på ett bemanningsföretag 2008.

Det var inga små saker man anklagade dig för.

– Nej, man tycker nästa att Handels borde tipsa polisen om mig. Eller Sam Mendes, som ska regissera nästa Bond-film. Skurkarna har varit lite mesiga i de sista filmerna.

Har man haft några belägg för de här anklagelserna?

– Nej, ju närmare vi gått in på de här anklagelserna har de reducerats till något helt annat. Mordhotet med kniv har i och för sig polisanmälts, men efter utredning lade man ner undersökningen. Det visade sig inte vara värre än att jag skällt ut ombudsmannen för att inte skött sitt jobb. Och därifrån till knivöverfall är det ganska långt. Ombudsmannen har också senare för folk inom Handels i Stockholm erkänt att han kryddat historien.

– Styrningen av den baltiska maffian var en tuff nöt att knäcka eftersom det var fullkomligt obegripligt vad man menade. Handels juridiska ombud, Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd, förtydligade senare detta i en inlaga att det handlar om det jobbar folk från Balkan på Lagena och att de skulle vara våldsamma och lojala mot mig. Dels är det okunnigt att inte kunna skilja på Balkan och Baltikum, men än värre är det rasistiska påståendet att folk från Balkan är våldsamma. De har flytt forna Jugoslavien för att de hatar våld. Ingen av dem är våldsam. Att de ska få det epitetet av ett fackligt juridiskt ombud är skandal. Det här sättet att argumentera har lite brännvinsstänk över sig.

– Den brända bemanningsföretagsbilen 2008 var också svår att begripa sig på. Det visade sig att det inte hade brunnit någon bil 2008, utan det fanns ett uppskuret däck 2009. Under den vilda strejken på Lagena, midsommarveckan 2009, fanns det en vänstergrupp som fick för sig att det skulle besöka bemanningsföretaget Svea Supports lokaler. Där sprejade de ”strejkbrytare” på fasaden och punkterade däcket på en firmabil.

– Det var ett extremt korkat tilltag. Om jag vetat något om det skulle jag gjort allt för att förhindra det, i och med att det saboterade vår strejk och gjorde bemanningsföretagen till offer i debatten istället för de 33 varslade på Lagena som det verkligen var synd om och som vi slogs för. Jag förstår inte för mitt liv hur man kan koppla ihop detta med mig. De som gjorde det skryter ju om det på nätet och har lagt upp bilder. Anklaga dem – inte mig.

– Det satt hårt inne, men till slut erkände Handels i skiljenämnden att man inte hade några belägg för sina påståenden och att man inte lade bilbranden/punkteringen mig till last.

Känns det inte märkligt att få sådana här anklagelser riktade mot sig?

– Jo, en person med mindre psykologisk stabilitet hade säker blivit överväldigad och gått ner och lagt sig på spåret. Men tyvärr fungerar maktkamper och juridik många gånger så här; släng så mycket skit det bara går på den du vill komma åt. Det primära är karaktärsmordet; förstöra någons rykte och ställning. Handels ledning skiter fullständigt i om de haft rätt eller inte, eller hur det nu uppfattas i efterhand. Det viktiga är att de kommit åt mig, mitt rykte, min inflytande i förbundet. Och 125 000 är ingenting för Handels. Budgeten för wienerbröd på förbundskontoret är större.

– När det gäller att bli av med personer som upplevs hota någons maktställning i förbundet finns ingen nivå på metoderna, man är beredd att använda, som är för låg och det finns inget pris som är för högt.

Vad menar du med att det primära skulle vara karaktärsmordet?

– Jo, förbundskontoret har ju lagt enorma resurser på att sprida anklagelserna, snarare än att underbygga dem. Man kan ju se i prioriteringarna vad som är huvudsak och bisak.

– Jag tror fler i Handels har kännedom om de här anklagelserna än utfallet av senaste avtalsrörelsen.

– Man har också piskat upp en stämning, framför allt i Stockholm, om att alla i Handels skulle vara utsatta för en överhängande och omedelbara fara från mig, baltiska maffian och gud vet vad; att attentat kan ske när som helst.

– Man har också låtit påskina att flera i ledningen skulle haft livvaktsskydd från SÄPO p g a en förestående attack från mig eller någon jag anlitat, vilket givetvis är trams.

– Rädda människor tänker inte kritiskt och rationellt, och då är lättare att genomföra övergrepp av det här slaget utan att folk protesterar.

– Vikten av att genomföra ett rejält karaktärsmord är också att alla i organisationen ska lära sig vad som händer om du kommer på kant med makthavarna i förbundet eller sätter dig upp mot ledningen.

Så SÄPO har inte varit inblandade?

– Självfallet inte. Det är ju så orimligt så att klockorna stannar. Istället handlar det om innehållslösa personer som vill få en nimbus av viktighet över sig, genom att påskina att de har samma säkerhetsarrangemang som Obama. Det största reella hot de är utsatta för är att sätt något i halsen på Svensk Handels middagsbjudningar.

Varför har det här inte granskats i fackföreningspressen?

– Jag tror det är orealistiskt att kräva av fackföreningspressen att granska sina arbetsgivares egna organisationer och göromål. Det har snarare varit tvärt om. Både Handelsnytt och Arbetet har varit part i målet, utan att redovisa det öppet.

– När förbundet lanserade mordförsöket, var Handelsnytt snabbt ute och bekräftade att det hade hänt och gjorde en del spekulationer om jag skulle få sparken eller inte. Man intervjuade alla utom mig. Man frågade sig aldrig om uppgifterna var sanna över huvud taget. I det avseendet sprang man ärende, som en VU-pravda, snarare än idka självständig journalistik.

– Inför förhandlingarna i skiljenämnden gällde det att, i möjligaste mån, pumpa upp Hans Bobergs trovärdighet, som arkitekten bakom historien om ”mordförsöket”/”knivöverfallet”. Så man beställde en hjälteartikel i Arbetet. Jag vet inte om beundran för honom stiger särskilt mycket då man får läsa om hur han gör upp med arbetsgivare om att sparka folk över telefon – ” det går att komma överens om i stort sett vad som helst” – och hur han fajtas med Hells Angels och blir knivhotad (igen!?) av en arbetsgivare.

– Det är helt ok att journalister tar ställning och är part i målet. Om det redovisas öppet.

Vad kommer du göra nu?

– Givetvis lever jag en del på de pengar jag fått från Lagena och Handels, men vardagen varvas mellan att skriva, föreläsa och köra taxi.

Går det att lägga det här bakom sig?

– Nej, det kommer det aldrig att göra. Ett övergrepp av det här slaget är något man kommer bära med sig för alltid. Och respekten för de personer som varit inblandade i det här och, mot bättre vetande, spelat med är lika med noll och kommer så alltid att vara. De ska skämmas! De medverkar till en organisationskultur inom svensk fackföreningsrörelse som är destruktiv.

– Om jag ska se något positivt i det här så är det att jag fått material till en ny bok och att folk börjar få upp ögonen för hur fruktansvärd maktkoncentrationen och maktmissbruket är inom svensk fackföreningsrörelse.

Fakta

 • Patrik Olofsson är 47 år och bor i Nynäshamn.
 • Patrik Olofsson var med och organiserade den vilda strejken på Lagena Distribution midsommarveckan 2009, då företaget skulle byta ut fast personal mot bemanning.
 • Patrik Olofsson har varit en uttalad kritiker av fackföreningsrörelsens undfallenhet mot bemanningsföretagen och också gett ut boken; Ska bemanningsföretagen ta över världen?, vilken har fått goda recensioner.
 • I Skiljenämnden har Patrik Olofsson företrätts av Håkan Weberyd, Optimus Advokatbyrå AB
 • I förhållande till Lagena Distribution AB har Patrik Olofsson företrätts av Jakob Broman, Elmzell Advokatbyrå AB.

Återigen: Nya Arbetartidningen uppmanar våra läsare att skicka protestmail till ledningen inom Handelsanställdas förbund. Följ denna länk för att kunna skicka e-post direkt till hela Förbundsstyrelsen inom Handels: http://handels.se/handels-direkt/forbundsstyrelsen/ 

Ledningen för Handelsanställdas Förbund vill inte svara på frågor om uteslutningen
av Patrik Olofsson – detta trots att Nya Arbetartidningen sökt förbundssekreteraren under en hel veckas tid och haft ett flertal diskussioner med Handels pressekreterare.

5 svar på ”Facklig aktivist utesluten ur Handels”

 1. Förskräckligt exempel på maktutspel. Är detta ett exempel på vad som kan ske när man blir obekväm för arbetsgivaren, men också för den fackorganisationen man är medlem i?
  Är inte vår skyldighet som fackliga att företräda våra medlemmar och de som valde oss i första taget?
  Jag undrar också om varför den här ombudsmannen som kryddade sin berättelse har kvar sitt uppdrag? Han har ju ljugit om en viktig händelse, som dessutom ledde till mycket stora konsekvenser.
  Jag kan inte slippa ha en dålig magkänsla när jag läser hur det hela har gått till. Vilka fördomar, trångsynthet och dubbelmoral som handels genomsyrar i sitt beslut och agerande. Om vi som medlemmar eller förtroendevald inte kan lita på den fackliga styre och de fackliga representanter… vem kan då vi lita på?

  Svara
 2. Tänk att det kan gå till så här vårt demokratiska land Sverige, där ekonomiska intressen för både fack och arbetsgivare går före arbetskraftens ekonomiska intressen. Otroligt? nä inte alls egentligen eftersom att Per Albin Hanssons folkhem som byggde upp solidaritet emellan folk som skulle hjälpas åt har bytts ut till rena rovdriften på arbetskraften av marknadsekonomiska skäl, där makteliten förenar sig i sin egen självbild.

  Svara

Lämna en kommentar