Internationellt

Nej till EU = rösta blankt i valet till EU-parlamentet

Publicerad i
#66
Lästid 3 min

Etablissemanget i Sverige – partier, media, fackföreningstoppar, storföretag och kändisar – drar nu igång stora propagandamaskineriet för att få oss att delta i valet till EU-parlamentet den 25 maj. Väldiga belopp kommer att satsas från regeringar, banker och storindustri för att fösa oss till valurnorna.

Argumenten från de partier som ställer upp i årets EU-val kommer att präglas av desperation. Partierna som ställer upp, och övriga EU-anhängare, kommer att påstå att du sviker arbetet för fred och demokrati om du inte röstar. Vi ska avslöja dessa lögner inne i tidningen. Och vi ska förklara de två huvudfaktorerna till etablissemangets desperation inför EU-valet.

Den första faktorn är att den folkliga förankringen för EU-projektet har minskat dramatiskt sedan det första valet hölls till EU-parlamentet år 1979. Då avstod 37 procent från att rösta – om vi räknar samman antalet röstberättigade i alla EU:s medlemsländer. Det senaste EU-valet hölls 2009. Då avstod hela 57 procent från att rösta! Detta visar att EU:s folkliga förankring, eller legitimitet, har minskat dramatiskt under dessa 30 år.

Den andra faktorn är att riksdagspartierna, frivilligt, har överfört allt större makt till EU:s olika organ och därmed minskat makten hos de folkvalda organen i Sverige. Detsamma har skett i Grekland, Spanien, Italien och i övriga EU-länder.

Alltså: Samtidigt som det folkliga stödet för EU stadigt har minskat, har EU stadigt fått mer och mer att säga till om. Och utveckling har inte skett i ett tomrum. Den ekonomiska krisen 2008 har understrukit EU:s sanna natur. EU har backat upp brutala åtstramningspaket som bidragit till massarbetslöshet, lägre löner, osäkra anställningar och sänkta ersättningar vid sjukdom, arbetslöshet och pensionering. EU har gynnat banker och andra storföretag. Utvecklingen har slagit extra hårt mot länder i södra Europa som Grekland. Men utvecklingen har också lett till ökade protester i form av generalstrejker, allmän social oro och en ökande kritik mot marknadsekonomin. Detta ligger bakom det desperata tonfall som kommer att prägla valrörelsen. De som accepterat EU:s spelregler anser sig tvingade att öka valdeltagandet för att kunna hävda EU:s legitimitet.

Alla partier som i praktiken har accepterat EU-projektet kommer att agera för att du ska delta i EU-valet. Partier till höger, partier till vänster, kommer att debattera; de kommer att göra allt för att skapa en illusion om att du kan påverka utvecklingen inom EU bara du röstar på rätt parti. Men detta är lögn och förbannad dikt.

Sverige har bara 20 av EU-parlamentets 751 platser. Och de viktigaste besluten tas inte ens i EU-parlamentet. Därför spelar det ingen roll vem du röstar på i EU-valet. Det är själva EU-projektet som är fel – fel från grunden. Arbetarpartiet vill understryka att kampen mot massarbetslöshet, nedskärningar i trygghetssystem och försvaret av strejkrätten måste föras i organiserad form varje dag – om den ska bli framgångsrik. Mer om detta på mittuppslaget.

Arbetarpartiet anser ändå att det spelar roll att du röstar – och hur du röstar. På valdagen finns det ett enda sätt på vilket du kan visa att du inte accepterar EU:s brutala politik; det finns ett enda sätt att inte bidra till att legitimera EU-projektet på valdagen.
– Du kan säga Nej till EU.
– Metoden är att rösta, men rösta blankt.

Läs även:

1 svar på ”Nej till EU = rösta blankt i valet till EU-parlamentet”

  1. OBS! En blankröst är en icke giltig röst, en sopa. Politikerna struntar fullständigt i alla ogiltiga röster. Om ni verkligen vill påverka, och sympatiserar med Arbetarpartiet, så lägg er röst på Arbetarpartiet i stället. Då har ni lagt en *giltig* röst, och därigenom påverkat valet där det känns.

    hälsningar,
    Roffe

    (som i och för sig tänker rösta på ett annat parti, men tycker att principen är viktig)

    Svara

Lämna en kommentar