Södertälje

Södertälje hamn avskedar skyddsombud

Avskaffas "saklig grund" kommer fackligt förtroendevaldas ställning att försvagas kraftigt.
Gun Sandström
Publicerad i
#138
Lästid 2 min

I slutet av oktober 2019 rapporterade den fackliga tidskriften Transportarbetaren att en fackligt förtroendevald klubbordförande och skyddsombud avskedats av det kommunala bolaget Södertälje Hamn.

Enligt Roger Dahlström, ombudsman för Transports stuveriavdelning, så är anklagelserna mot den nu avskedade Patrik Hörstam svepande. Inga bevis lades fram vid överläggningen.

Det har varit en långvarig tvist om arbetsmiljön mellan Transport och Hamnbolaget. Det handlar främst om hur riskbedömningar ska göras. Skyddsombudet Patrik Hörstam som nu sparkats vände sig till Arbetsmiljöverket 2018 för att få Södertälje Hamn att åtgärda brister i arbetsmiljön. Efter Arbetsmiljöverkets inspektioner så anser VD Robert Tingvall att de som arbetsgivare gör ett bra miljöarbete.

Patrik Hörstam menar att det har det har blivit ett mer godtyckligt agerande som i vissa fall tar sig utryck i ren bestraffning mot anställda. Arbetsgivaren har bland annat ställt godtyckliga krav på sjukintyg från första dagen och delat ut skriftliga varningar. Agerandet har främst riktats mot fackligt förtroendevalda.

I mitten av oktober stängdes Patrik Hörstam av från arbetet. Han anklagades för bland annat arbetsvägran, illojalitet och för att ha uppmanat arbetskamrater att inte skriva upp sig för övertidsarbete. Hörstam anklagas också för att ha brutit mot tystnadsplikten.

Transport har begärt förhandlingar och kommer att kräva att företaget tar tillbaka avskedet. Uppsägningar och omplaceringar av fackligt förtroendevalda har blivit vanligare. I april i år stämde fackförbundet Seko företaget Arriva inför Arbetsdomstolen efter att de valt att omplacera ett skyddsombud. Vellinge kommun köpte förra hösten ut en lärare som arbetade som huvudskyddsombud.

NyA har också tidigare skrivit om hur fackförbundet Handels och arbetsgivaren agerade för att avskeda den stridbare fackklubbsordföranden Patrik Olofsson vid Lagena i Haninge och få denne utesluten ur Handels (klicka här för att läsa om detta).

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.