Internationellt

Läkemedelsföretag döms till miljardskadestånd för sitt ansvar för opioid-epidemin

John Kapoor, den förste högt uppsatte chef inom läkemedelsindustrin som döms till fängelse för sin roll i att skapa opioid-epidemin. Foto: Faksimil Forbes Magazine
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#141
Lästid 2 min

Just nu pågår en rad rättegångar mot läkemedelsföretag i USA med anledning av opioid-epidemin. En rad företag har tvingats betala skadestånd i miljondollarsklassen. Nyligen dömdes även John Kapoor, grundare av läkemedelsföretaget Insys Therapeutics, till fem och ett halvt år i fängelse för sitt agerande när det gäller att marknadsföra opioider till den amerikanska allmänheten.

Den största rättegång som just nu pågår omfattade ursprungligen nästan två dussin läkemedelsföretag, inklusive apoteksföretag som Walgreens. Bakom stämningsansökan står 2500 kommuner, städer och indianstammar. Men över 20 delstater har också involverat sig i det juridiska spelet. När rättegången inleddes i oktober ifjol hade antalet företag som är kvar på stämningsansökan minskats till sex. Detta efter att flera företag kommit överens om förlikning.

Läkemedelstillverkaren Johnson & Johnson fälldes i november av en domstol i delstaten Oklahoma. Företaget tvingades betala ett skadestånd på hela 465 miljoner dollar. Domslutet har överklagats av företaget. Men om det skulle stå sig i en federal domstol så skulle det skapa ett kraftfullt prejudikat för alla andra försök att ställa läkemedelsföretagen till svars för opioidepidemin.

Ett annat företag som också har gått med på en förlikning är Purdue Pharma, som marknadsfört opioden Oxycontin. Huvudägare är den svindlande rika familjen Sackler, som anses ha varit centrala i strategin för att marknadsföra opiodbaserade läkemedel. Den 11 september gick Purdue Pharma med på att förlika sig till ett belopp på mellan 10 och 12 miljarder dollar. Drygt en vecka senare försattes bolaget i konkurs. Trots att företaget gått med på att betala så råder det oenighet bland målsägarna, d.v.s. delstaterna, ifall de ska godta detta.

Åsikterna går isär mellan demokratiska och republikanska delstater. Vissa menar att man ska acceptera det nuvarande budet då det är den bästa chans att få ut en betydande summa ur företaget. Pengar som ska användas till missbruksvård. Andra vill förkasta budet och försöka få ut ännu mer skadestånd från företaget och familjen som står bakom företaget. Det är företrädelsevis republikaner som vill anta budet och demokrater som vill förkasta det.

Tidigare har delstaten West Virginia lyckats få läkemedelsbolagen att betala tiotals miljoner dollar som förlikning i ett liknande rättsfall.

Den katastrof som opioidepidemin har orsakat i det amerikanska samhället går naturligtvis inte att mäta i pengar. Men för de anhöriga till alla hundratusentals som dött i överdoser innebär det en upprättelse att de ansvariga nu ställs till svars.

Läs också: Opioid-epidemin i USA – ett katastrofalt symptom på sjukvård styrd av privata företag

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.