Partinytt

Arbetarpartiets sommarläger 2020 genomfördes via länk

Det blev ett digitalt sommarläger i år. Men nästa år hoppas vi kunna vara ute i natursköna Lyckebo igen.
Patrik Brännberg
Publicerad i
#147
Lästid 4 min

Lördagen den 6 juni gick Arbetarpartiets sommarläger av stapeln med deltagare från bland annat Umeå, Örebro, London, Kungälv, Norsjö och Sundsvall. I vanliga fall brukar lägret hållas på någon naturskön lägergård, men på grund av coronapandemin genomfördes lägret digitalt via Zoom.

Lägret inleddes med en diskussion om den ekonomiska kris som utlösts av coronapandemin. Inledare var Mick Brooks från London, som bland annat skrivit boken ”Capitalist Crisis – theory and practice” om den ekonomiska krisen 2008-2009.

Brooks betonade att världsekonomin var på väg in i en kris redan innan coronapandemin blev ett faktum. Pandemin har dock gjort att krisen slagit till mycket snabbare och riskerar att bli mycket djupare än vad som annars skulle ha varit fallet. Den brittiska ekonomin kan komma att krympa med 14 procent i år – den största nedgången sedan 1720 då landet drabbades av konsekvenserna av en spekulationsbubbla kring Söderhavsöarna.

Brooks menade också att krisen visat för människor runt om i världen att samhället klarar sig bra utan börshajar och företagsadvokater – men inte utan städare, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Han ställde också frågan om krisen kan komma att förändra många löntagares mentalitet.

–  Efter första världskriget kom soldaterna hem till Storbritannien och hyllades då som hjältar. Men under åren efter kriget belönades många av dem med arbetslöshet och misär, berättade Brooks.
– Detta blev grunden för en radikalisering hos viktiga skikt inom den brittiska arbetarklassen. Frågan är vad som händer om sjukvårdspersonalen upptäcker att lönen för deras insats under pandemin blir nya omgångar av nedskärningar?

Brooks betonade också att den kapitalistiska ekonomin alltid kommer att föra med sig kriser.
– Kapitalismens förespråkare försöker få det att framstå som att kapitalismen är som ett jätterymdskepp i Star Trek, som lugnt färdas framåt men som ibland råkar träffas av en meteoritskur, sa Brooks.
– Sanningen är att det är kapitalismen i sig som skapar problem. Det är rymdskeppets egna motorer som krånglar.

Det viktigaste inslaget under lägret var en diskussion kring våra erfarenheter från arbetet med att göra Nya Arbetartidningen till en riksspridd veckotidning. Inledare var Jan Hägglund, ansvarig utgivare på Nya Arbetartidningen.

– Vi måste se vår satsning på en rikstäckande veckotidning i ett långt större sammanhang än vad vi hittills har gjort, sa Hägglund. Vi måste se satsningen som starten på uppbygget av ett nytt brett arbetarparti i Sverige.
– Vårt mål är att samla knegare som fortfarande röstar S, knegare som slutat med detta och som idag röstar på SD, knegare som ”röstskolkar” och knegare som i brist på annat röstar på V.

Hägglund pekade även på den tidningsdöd som pågått sedan slutet på 1960-talet, men som accelererat på senare år. Tidningarnas politiska analyser och nyhetsrapportering har blivit väldigt likriktade.
– Ett exempel är hur all kritik mot den svenska flyktingpolitiken för några år sedan utmålades som rasism, sa Hägglund. Detta gjorde att många människor knuffades rakt i armarna på SD och högerinriktade alternativa medier.
– När tidningsdöden nu accelereras ytterligare av coronakrisen kommer det att uppstå ett medialt tomrum. Vi måste arbeta för att sätta vår demokratiska socialistiska prägel på det nya medielandskap som kommer att växa fram efter corona, menade Hägglund.
– Annars riskerar istället de högerinriktade, SD närstående, alternativa medierna att rycka fram.

Dagen avslutades med att vi såg dokumentären ”I kalifatets ruiner” som gav en inblick i det förvridna vardagslivet i IS/Daesh huvudstad Raqqa. Dokumentärens tyngdpunkt låg vid de utländska medborgare som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS/Daesh. I diskussionen efteråt betonades att de som åkte som frivilliga till IS/Daesh mycket väl visste vad de gav sig in i (klicka här för att läsa mer om denna dokumentär).

Med undantag för vissa tekniska problem vid uppkopplingen på morgonen, samt i form av en överhettad dator, blev det ett lyckat sommarläger – trots de ovanliga omständigheterna.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.