Inrikes

Sveriges muslimer måste med i försvaret av sjukvård och anställningstrygghet

Foto: Faksimil SVT Västerbotten
Davis Kaza
Publicerad i
#151
Lästid 2 min

I det förra numret av NyA beskrev vi hur islamisternas strävan efter att isolera de svenska muslimerna från övriga samhället haft en splittrande effekt i flera sammanhang. Minoritetstolkningar av islam som Muslimska Brödraskapet och wahhabitiska salafister står för har inte bara ställt muslim mot muslim utan även gjort det väldigt svårt för muslimer som accepterar svenska lagar och regler att delta i kampen mot de växande orättvisorna i samhället. Detta gäller inte endast i Sverige.

Redan före coronapandemin hade 17 av Sveriges 21 regioner beslutat om nedskärningar inom sjukvården. Till dessa hör Stockholm, Västerbotten och Norrbotten (se separat artikel). Till detta kommer att arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) har krävt sifferlösa avtal i årets avtalsrörelse. Den personal som slitit så hårt i kampen mot coronasmittan, både inom sjukvård och äldreomsorg, riskerar alltså att få lägre löneökningar via förhandlingar som förs under fredsplikt. Till detta ska läggas de hotande försämringarna av anställningstryggheten – antingen via las-förhandlingar eller lagstiftning.

Detta understryker behovet av att så många som möjligt deltar i försvaret av välfärd och fackliga rättigheter. Det vore ett väldigt framsteg om även Sveriges muslimer deltog i denna kamp. Många som arbetar inom sjukvård och omsorger har utländsk bakgrund och kommer ofta från muslimska länder. Ett större samhällsengagemang bland Sveriges muslimer skulle öka kraven på riksdag och regering när det gäller exempelvis bättre bemanning inom sjukvård och omsorger. Ett större samhällsengagemang skulle även försvaga Muslimska Brödraskapets och de wahhabitiska salafisternas ställning. Försvagas skulle även de våldsbejakande jihadister som återvänt efter att ha stött IS-Kalifatet med vapen i hand.

Arbetarpartiet har startat en kampanj till försvar för sjukvård och anställningstrygghet. Vi söker ett brett samarbete. Det gäller grupper som kampvilliga fackföreningar, olika nätverk av patienter och anhöriga som då och då blommar upp i protest mot nedskärningar. Men vi kommer även att vända oss till nya grupper som de muslimer som accepterar de svenska grundlagarna. Att kämpa tillsammans i försvaret för sjukvård och anställningstrygghet skulle göra mångdubbelt mer för att bryta segregationen än statliga myndigheter som ger miljonbidrag till terrorvänliga organisationer.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.