Partinytt

Partinytt vecka 48

Politiskt tema

Vårt viktigaste mål är att göra Nya Arbetartidningen till en riksspridd veckotidning före utgången av år 2021. Veckans möten, i Umeå, kommer att handla om det ekonomiska-politiska landskap i vilket vi kommer att bedriva detta arbete.

En rad faktorer bidrar till den, just nu, pågående och grundläggande förändringen av den ekonomisk-politiska samt militära kartan. Den pågående och djupgående förändringen sker i Europa och USA men berör även en rad andra världsdelar. Och styrkeförhållandena mellan USA och Kina. Det som driver fram denna djupgående förändring består bland annat av följande faktorer:

* Coronapandemin och dess effekter på världsekonomin,
* Den ekonomiska och politiska krisen i USA,
* Den nya vågen av terrordåd i Europa,
* En växande känsla av otrygghet i Sverige bl a beroende på skjutningar och sprängningar.

I Sverige tillkommer behovet av att vända de beslutade försämringarna. Dels genom nedskärningar inom sjukvården. Dels genom avtal eller lagstiftning när det gäller anställningstryggheten. Men dessutom måste vi lägga till de provokativt oblyga försöken att inlemma Sverige i Nato! I november skedde ytterligare en samövning mellan det svenska försvaret och det USA-ledda Nato. Och allt detta utspelar sig mot bakgrund av de största inkomstklyftorna sedan dessa började mätas av SCB 1991. Sedan får vi inte heller glömma den ökande arbetslösheten samt framväxten av parallella samhällsstrukturer beroende på organiserad kriminalitet, hederskultur och islamistisk strävan efter att ersätta svenska grundlagar med sharia.

Sverige präglas å ena sidan av alla dessa, växande, problem. Och, å andra sidan, av en total brist på ledarskap. Detta i ett läge då ledarskap behövs mer än någonsin sedan mellankrigstidens 1920- och 30-tal. Bristen på ledarskap gäller både minoritetsregeringen, samarbetspartierna (C och L) samt höger-vänsteroppositionen M, KD, SD och V. Det är inte svårt att de framtiden i mörka färger. Arbetarpartiet har tog tagit fasta på de möjligheter som finns till en väg framåt. Och därmed ingjuta hopp hos de knegare vi vänder oss till.

Bra tidningsförsäljning

Förra veckan gick vår tidningsförsäljning extra bra. Vi sålde både fler prenumerationer och lösnummer än vad vi brukar. Dessutom har vi kommit igång med arbetet att ge bort prenumerationer i julklapp. Vi ber dig som tänkt ge bort en prenumeration att höra av dig snarast med uppgifterna på den som ska få en julklapp.

Antalet unika läsare av Nya Arbetartidningen ökar

Under år 2016 hade Nya Arbetartidningens hemsida strax under 25 000 unika besökare. Bara under perioden januari till november i år har antalet unika besökare uppgått till över 90 000! Detta innebär att vi kommer att ha passerat 100 000 unika besökare vid utgången av året.

Ökningen sedan 2016 beror bland annat på att vi gått över från utgivning i papper, med ett artikelarkiv på nätet, till att bli en riktig nättidning. I dagsläget utkommer NyA med ett nummer ungefär var tredje vecka. När vi går över till att komma ut varannan vecka – och slutligen varje vecka – är vi övertygade om att antalet unika besökare kommer att öka ytterligare.

Nya material

* Debattartikel i Västerbottens-Kuriren om hur pandemin används för att inskränka demokratin i Umeå. Trots att det gått åtta månader har de politiskt ansvariga inte lyckats få fram ett system för att kunna hålla möten med kommunfullmäktige digitalt. Nu när smittan åter ökar drabbas demokratin – och fullmäktige ställs in. Klicka här för att läsa debattartikeln.

* Nytt poddavsnitt. Vi fortsätter vår serie om USA genom att Jan Hägglund berättar om ett av de mest minnesvärda möten han var med om under en av sina resor till USA. Det handlar om då han fick träffa Dr Betty Shabazz – änka efter Malcolm X – på Medgar Evers College i Brooklyn, New York. Lyssna på podden här.

* Blogg om en socialdemokratisk ledarskribent som agerar på ett politiskt bisarrt vis. Även detta handlar om demokratin och Umeå kommunfullmäktige. Läs här.

Lämna en kommentar