Partinytt

Partinytt vecka 5

1. Upptaktsvecka för kampanjen till försvar för anställningstryggheten och för mer pengar till sjukvård och äldreomsorg

Förra veckan utgjorde en upptaktsvecka för vår kampanj. Veckans höjdpunkt var våra utåtriktade aktiviteter under lördagen den 30 januari. Vi hade ett torgmöte och höll tal på Rådhustorget i Umeå. Där, och på ytterligare tre stadsdelar, stod vi och samlade namnunderskrifter. Vår målsättning i det isande kalla vädret var att tala med så många människor som möjligt för att göra kampanjen känd. Och det lyckades vi bra med – trots nedåt 20 minusgrader. Det var över 70 personer som skrev på vår namninsamling och ännu fler som hörde oss tala på torget. Av bara farten lyckades vi dessutom få in ekonomiska bidrag till kampanjen samt sälja både lösnummer och prenumerationer på tidningen. Trots 20-gradig kyla!

Upptaktsveckan i övrigt innehöll även två dörrknackningstillfällen och två arbetsmöten där vi ringde prenumeranter. Vi kommer att rapportera om utfallet av hela upptaktsveckan på denna veckas möten.

2. Veckans mötestema: Riksrätten mot Donald Trump

Nästa måndag, den 8 februari, inleds riksrätten mot Donald Trump. Detta blir första gången som en amerikansk president ställs inför riksrätt en andra gång. Bakgrunden är Trumps roll i att hetsa fram stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari – som ledde till att fem människor miste livet.

I skrivande stund har FBI identifierat över 400 personer som deltog i stormningen. Drygt 170 personer har gripits. Många av dessa riskerar att dömas till långa fängelsestraff – i vissa fall uppåt 20 år. Många av dessa känner sig nu förrådda av Donald Trump. När de deltog i stormningen ansåg de sig agera i enlighet med vad den dåvarande presidenten uppmanat till. Nu har fem av demonstranterna – däribland den ökände och hornbeklädde ”QAnon-schamanen” – låtit meddela att de kommer att vittna mot Trump under riksrätten.

Samtidigt har en hård offentlig debatt blossat upp mellan den falang i det republikanska partiet som vill distansera sig från Donald Trump och trumpismen, å ena sidan, och en Trump-vänlig falang, å den andra.

Inlyssningsmaterial
I det nya avsnittet av vår poddradio som vi la ut i söndags repeterar vi händelserna under perioden fram till den 6 januari och fyller på med den senaste utvecklingen. Podden utgör veckans ”inlyssningsmaterial”. Klicka här för att lyssna.

Vi rekommenderar även följande artiklar från det senaste numret av Nya Arbetartidningen:

a) ”Tidslinje över händelserna vid Kapitolium”,
b) ”Vilka var grupperna som deltog i stormningen av Kapitolium?”

3. Veckans bloggar

Den senaste veckan har vi publicerat två nya inlägg på vår VK-blogg.

* Det första blogginlägget handlar om hur den djupa splittringen inom LO rörande anställningstryggheten riskerar att slå hårt mot Socialdemokraterna i valet 2022. Klicka här för att läsa.

* Det andra blogginlägget berör en av debatterna som Arbetarpartiet deltog i på mötet med Umeå kommunfullmäktige den 25 januari. Debatten handlade främst om hur arbetsvillkoren inom äldreomsorgen ska förbättras. Men den handlade även om Vänsterpartiets ansvarslösa överbudspolitik som kan sammanfattas med orden: ”Allt åt alla – hur som helst”. Klicka här för att läsa.

Lämna en kommentar