Inrikes

Kan det av islamister startade partiet Nyans bli invalda i riksdagen?

Partiledaren för Nyans håller ett föredrag
Partiet Nyans kandiderar i 21 kommunval och sju regionval samt riksdagen. Foto: Partiet Nyans / Pressbild
Davis Kaza
Publicerad i
#161
Lästid 3 min

Det av islamister startade partiet Nyans har inlett sin valrörelse inför riksdagsvalet 2022. Nyans har även presenterat 21 kommuner och sju regioner där partiet i dagsläget planerar att ställa upp. Listan över kommuner kan bli längre. Nyans inbjuder nämligen ”eldsjälar som vill ta striden” att ansluta sig. Partiet är särskilt intresserat av personer som bor i kommuner där Nyans ännu inte har etablerat sig.

Partiet är av allt att döma också aktivt på gator och torg. Under april och maj har partiet varit ute och kampanjat bland annat i Malmö, Göteborg, Stockholm och Norrköping. Av kampanjrapporterna att döma riktar Nyans in sig på invandrartäta stadsdelar och förorter som Rosengård i Malmö, Angered i Göteborg samt Rinkeby och Tensta i Stockholm. Dessa orter brukar förknippas med utanförskap.

Kan Nyans lyckas att bli valda?

Det är sannolikt att partiet Nyans tar sig in i vissa kommuner – och kanske även i regioner – i samband med valet 2022. Det är heller inte uteslutet att partiet kan ta sig in i riksdagen. Nyans försöker framställa sig som ett parti som förstår de problem som präglar vardagen för de många invandrare som bor i utsatta och segregerade bostadsområden runt om i Sverige. Valdeltagandet i dessa områden är lågt, men genom att värva nyckelpersoner i moskéer och invandrarföreningar skulle Nyans kunna vinna många väljare på kort tid.

Under den pågående upptrappningen av konflikten Israel-Palestina har Nyans dessutom profilerat sig hårt som motståndare mot Israels övervåld. Partiet har bland annat krävt att den svenska regeringen ska skicka hem Israels ambassadör samt att regeringen ska fördöma vad Nyans kallar ”Israels statsterrorism”.

Nyans viktigaste målgrupp är Sveriges muslimer. Partiet närmar sig muslimerna med ett sätt att argumentera som antyder att de har kopplingar till Muslimska brödraskapet. Metoden går ut på att försöka skrämma muslimerna i Sverige med påståenden om att de är angripna av ”islamofobiska” politiska partier och myndigheter som vill förhindra muslimerna från att utöva sin religion och kultur. För att kunna bevara sin religion och kultur måste muslimerna hålla ihop – och erkännas särskilda rättigheter. Nyans beskriver detta som en av sina uppgifter.

Nyans politik leder till ökad splittring

Partiet går till val på att islamofobi ska få en egen brottsrubricering och att muslimerna ska få ställning som en nationell minoritet i den svenska grundlagen. Denna politik ligger i linje med tidigare förslag som förts fram av personer med kopplingar till Muslimska brödraskapet som funnits inom andra partier, som exempelvis Mahmoud Aldebe. Redan under 00-talet förde Aldebe fram krav på särlagstiftning för muslimer. Först som medlem i S och sedan i C.

Nyans politik syftar, liksom Muslimska brödraskapet, till att öka segregeringen i samhället. Målet är bland annat att öka splittringen mellan svenskar och invandrare. Det är vår uppfattning att muslimer som stöder integrering och vill bekämpa segregeringen inte bör sluta upp bakom partiet Nyans.

Läs mer:

Islamistvänliga partiet Nyans ställer upp i valet 2022

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.