Kultur, nöje och vetenskap

Tages – ”Västkustens Beatles”

Tages, fotograferade 1965
Tages, fotograferade 1965.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#163
Lästid 3 min

I vår serie om det svenska popundret under 1960-talet har turen nu kommit till Tages. Gruppen bildades i Göteborg sommaren 1963 och hette från början Tages skifflegrupp.

Originalmedlemmarna var sångaren Tommy Blom, Göran Lagerberg på bas och sång, Anders Töpel på sologitarr och sång, Danne Larsson på kompgitarr och sång samt trummisen Freddie Skantze. 1966 ersattes Skantze av Tommy Tausis, som i sin tur ersattes av Lasse Svensson 1967.

Namnet Tages kommer av andranamnet på en av medlemmarna i gruppen: Dan Tage Larsson. Bandet valde mellan medlemmarnas andranamn och valde Tages för att de tyckte att det var det töntigaste namnet.

Genombrottet för gruppen kom 1964 då bandet vann tävlingen ”Västkustens Beatles” som avgjordes på Liseberg. Tages fick hela 600 röster av totalt 1 300 i publiken. Första pris för vinsten var ett skivkontrakt med skivbolaget Platina samt en resa till London. Debutsingeln ”Sleep Little Girl” blev etta på Tio i Topp i november 1964 och följdes av många hits, som ”I Should Be Glad”, ”The One For You”, ”So Many Girls”, ”In My Dreams”, ”Miss McBaren” och ”Every Raindrop Means A Lot”.

Sin första folkparksturné, med ett mycket imponerande antal spelningar, gjorde gruppen sommaren 1965. De fick en hysterisk respons från stora delar av sin publik. Sångaren Tommy Blom har återberättat det hela på följande sätt:

Vi kom till ett ställe som tidigare haft ett publikrekord på 2 000 personer. Killen som bokat oss var där men inga extravakter eller liknande var inkallade. Omklädningsrummen såg ut som skräp, inga duschar, inte ens tvål eller handdukar till tvättställen. Den här dagen bestod publiken av 5 000 personer. Många helt hysteriska. Tjejerna grät så att mascaran flödade bara vi visade oss. Vi kunde inte köra fram bilen i folkmassan, för att inte tala om hur vi skulle få oss själva och förstärkarna igenom den. Vi frågade killen som var arrangör och han sade: ‘Tja, vi hade en kille som var rätt populär här 1959. Han gick in, varför kan inte ni göra det?’. Gå du ut själv och bli dödad replikerade vi. Men på något sätt lyckades vi ändå genomföra spelningen. För det mesta lyckades vi göra det!” (Now & Then, nr 1991-4)

Mellan 1965 och 1967 gav Tages ut fem album: Tages, Tages 2, Extra Extra, Contrast och Studio. Det sista albumet, Studio, anses idag vara ett av de bästa (av många det allra bästa!) svenska popalbumen från 1960-talet. Skivan rankades av den svenska musiktidningen Sonic Magazine i juni 2013 som det 35:e bästa svenska albumet någonsin.

Filmaren Göran Du Rées gjorde 1967 en 17 minuter lång kortfilm om bandet som hette ”Tages – En vision”. Filmen spelades in vid Kåsjön i Göteborg och finns idag att beskåda på YouTube. I slutet av augusti 1968 upplöstes Tages i och med att sångaren Tommy Blom bestämde sig för att lämna gruppen och i stället satsa på en solokarriär. Trots att Tages bara var aktiva under ett fåtal år har de lyckats skriva in sig i den svenska musikhistorien – som en av de grupper som utgjorde det svenska popundret under 1960-talet.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.