Partinytt

Partinytt vecka 30

1. Veckans mötestema: Därför bekämpar vi knarkliberalismen

Torsdag 29 juli kl 19.00

Arbetarpartiets kamp mot alkohol- och drogmissbruk är något vi har fått mycket beröm för under åren. Denna kamp har dessutom blivit allt viktigare. Detta då det sveper en våg av knarkliberalism över världen. I dagsläget är det helt lagligt att köpa och sälja cannabis – hasch och marijuana – i 18 av USA:s 50 delstater. Sedan 2018 är cannabis lagligt i hela Kanada. Studier som genomförts i USA visar att legaliseringen har lett till ett ökat missbruk och fler skador till följd av missbruket. Det handlar bland annat om fler fall av små barn som fått i sig cannabis i hemmet, fler dödsfall i trafiken där föraren varit cannabispåverkad, en ökning av de cannabisrelaterade självmorden samt en ökning av antalet kvinnor som använder cannabis under graviditeten (med risk för fosterskador som följd).

I Sverige har både Centerns och Liberalernas ungdomsförbund länge förespråkat att cannabis – hasch och marijuana – ska kunna säljas över disk på exempelvis Coop och ICA. Tyvärr har även andra partiers ungdomsförbund börjat vika sig. Ett exempel: Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s Stockholmsdistrikt röstade i mars 2019 för att förespråka legalisering av cannabis. SSU Stockholm anser dock att försäljningen endast ska ske på Systembolaget…

Knarkliberalernas frammarsch understryker behovet av att vi i Arbetarpartiet står fast vid vår kamp mot knarket – och till stöd för missbrukaren.

Inläsningsmaterial
– En artikel ur NyA från 2013 med en sammanställning av forskning kring de negativa hälsoeffekterna av cannabis. Klicka här.
– Artikeln ”Opioid-epidemin i USA – en katastrof skapad av privata vinstintressen i sjukvården” som återfinns i NyA nummer 141 (under rubriken ”Internationellt”)

2. Veckans aktiviteter

* Ekonomilördag med torgmöte i Holmsund – nu på lördag den 31 juli. Vi kommer att tala om behovet av en rejäl upprustning av sjukvård och äldreomsorg samt be om pengar för att finansiera vår resa till Stockholm för att uppvakta Stefan Löfven den 14 september.

* Nytt nummer av Nya Arbetartidningen utkommer fredagen den 30 juli! Vi vill påminna dig som skrivit att sista dagen för att skicka in artiklar till detta nummer var söndagen den 25 juli. Har du fått solsting och glömt att skicka in din artikel – gör då detta snarast.

Lämna en kommentar