Partinytt

Partinytt vecka 33

En seger för allemansrätten, grundlagen och Umeås hundägare!

I förra veckans Partinytt berättade vi om den strid vi tvingats ta mot ett antal representanter för Ålidhems församling i Umeå. Dessa representanter hade satt upp en juridiskt ogiltig, och olaglig, skylt med texten ”Hundbad förbjudet” vid Kyrkstugan intill Nydalasjön.

Under den tid som skylten satt uppe förvanskade och bröt representanterna för Ålidhems församling mot följande lagar och bestämmelser:

1. Allemansrätten som nämns i regeringsformen (2 kap. 15 §),
2. Allmänna Lokala ordningsföreskrifter Umeå kommun (som baserar sig på allemansrätten),
3. Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

Nu har representanterna för Ålidhems församling tagit ned skylten. Detta är en seger för den allemansrätt som omnämns i grundlagen, för Umeå kommuns lokala ordningsföreskrifter samt för hundägarna. Att skylten togs ned är ett resultat av trycket från hundägarna, rättrådiga medlemmar i Ålidhems församling (och andra församlingar i Umeå) samt de barn och vuxna som vill bada med sina hundar.

Sedan den 3 augusti har vi bloggat flitigt om detta på VK-bloggen. Vi rekommenderar alla att läsa de tre blogginlägg som vi skrivit om hundförbudet (3 aug, 4 aug och 8 aug). Samt även den sista bloggen i serien som publicerades fredagen den 13 augusti – där vi berättar om segern för allemansrätten, grundlagen och hundägarna!

Veckans politiska tema: Talibanernas maktövertagande i Afghanistan

I april meddelade USA att de skulle dra tillbaka sina trupper från Afghanistan. Under maj-juni lämnade den amerikanska militären sina största militärbaser. Parallellt med det amerikanska tillbakadragandet inledde talibanerna en offensiv. Kulmen på denna offensiv kom under söndagen då talibanerna tog kontrollen över den afghanska huvudstaden Kabul och den afghanske presidenten flydde landet. Före intåget i Kabul hade talibanerna på tio dagar tagit över 26 av 34 provinshuvudstäder i Afghanistan. I skrivande stund kontrollerar talibanerna 33 av 34 provinshuvudstäder.

Talibanerna väntas inom kort presentera sin regering och utropa ”Islamiska emiratet Afghanistan” – vilket även var namnet på landet under talibanernas brutala styre under åren 1996-2001. Detta hotfulla fiasko innebär slutet på det 20 år långa och tragiska misstag som var USA:s invasion av Afghanistan.

Kommentarerna i media kring händelserna har hittills varit helt undermåliga. Vi ber därför alla medlemmar och sympatisörer att läsa vår första kommentar kring maktövertagandet som publicerades på VK-bloggen i söndags och som uppdaterades något under måndag förmiddag. Klicka här.

Inläsningsmaterial
Den kortare politiska rapport om situationen i Afghanistan som hålls på veckans möte kommer att förutsätta att mötesdeltagarna har läst det ovan nämnda blogginlägget.

Produktion av kommande nummer av Nya Arbetartidningen

Huvuddelen av veckans möten kommer att utgöras av en tidningsverkstad. Vi kommer främst att arbeta med artiklar inför höstens första nummer av Nya Arbetartidningen (nr 165), som publiceras den 27 augusti. Den första artikeln ur nästa nummer är redan publicerad på hemsidan. Det rör sig om en ny rapport från sjuksköterskestrejken i Danmark – som nu har pågått i hela åtta veckor!

Det finns dock väldigt mycket annat som vi också behöver skriva om i vår tidning. Inte minst situationen i Afghanistan. Men även den fortsatta regeringskrisen i Sverige. Slut därför upp på torsdag på veckans tidningsverkstad! Det kommer naturligtvis även finnas andra arbetsuppgifter än artikelskrivande, som exempelvis prenumerantvärvning.

2 svar på ”Partinytt vecka 33”

 1. Det där med skylten, och den kamp ni lett för att ta ned den…är det nån typ av skämt?

  Det finns säkert ett antal rättshaverister i Umeå, är det dessa ni vill vinna över till kampen för arbetarnas maktövertagande? Eller vad är så att säga syftet med att ta strid för att hundar ska få bada på nån specifik plats i kommunen?

  Svara
  • Om du läser det skrivna en gång till så kan även du utläsa att striden inte handlade om ”att hundar ska få bada på nån specifik plats i kommunen”. Striden handlade om att slå vakt om allemansrätten, som är omnämnd i grundlagen. Samt om att representanter för en församling inom Svenska kyrkan har en skyldighet att stå upp för lagarna. Detta i synnerhet då islamister kommer med krav på att församlingen ska inskränka dessa.

   Din attityd visar att du saknar respekt för vare sig grundlagen eller övriga lagar.

   Svara

Lämna en kommentar