Kultur, nöje och vetenskap

Hallontoscakaka – perfekt till kaffet i höstrusket

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#168
Lästid 1 min

Nu när höstens mörker, regn och blåst på allvar är över oss kan det vara skönt att stanna inomhus och tänka på varmare tider. Och vad är en bättre påminnelse om sommaren än smaken av hallon? Hallontoscakakan passar alltså perfekt att baka i höstrusket!

Ingredienser

100g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
100 g frysta hallon

Toscatäcket
75 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
75 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn 165 grader).
  2. Smörj och bröa en rund form.
  3. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner det växelvis med smör- och mjölkblandningen i det vispade ägget och sockret.
  6. Häll smeten i formen. Fördela hallonen över smeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
  8. När kakan varit i ugnen i 15 minuter gör du toscasmeten.
  9. Blanda samman alla ingredienser i en liten kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills allt är blandat och har tjocknat.
  10. Ta ut kakan efter ca 30 min och bred på den varma toscasmeten.
  11. Grädda sedan ytterligare i ca 12-15 minuter tills kakan fått en fin färg.

2 svar på ”Hallontoscakaka – perfekt till kaffet i höstrusket”

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.