Politiska rapporter

LO finansierar socialdemokratisk valrörelse med tiotals miljoner

Färre LO-medlemmar än någonsin röstar på S. Ändå ger LO-ledningen det största stödet någonsin till en socialdemokratisk valrörelse. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

LO har meddelat att de kommer att satsa 30 miljoner för att hjälpa Socialdemokraterna till en seger i höstens val. Det är lika mycket som under valrörelsen 2018. Till detta kommer att LO dessutom ska lägga ytterligare 20 miljoner på utbildning och till att kontakta alla LO-medlemmar via telefon. Totalt är detta den överlägset största satsning som LO gjort för att stödja S i en valrörelse någonsin.

Denna storsatsning sker i ett läge då mer än hälften av LO-medlemmarna sympatiserar med andra partier än Socialdemokraterna. I SCB:s partisympatiundersökning i november 2021 hade S endast stöd av 38,8 procent av LO-medlemmarna. Näst största parti bland LO-medlemmarna var Sverigedemokraterna, med hela 27,1 procent.

Satsningen motiveras med att LO ställer krav på innehållet i Socialdemokraternas valplattform. LO vill bland annat se ett konkret mål för full sysselsättning samt rejäla investeringar för att stärka vården. LO kräver även att frågan om höjda pensioner blir en viktig valfråga, liksom att taket i a-kassan höjs.

Dessutom för LO också fram krav på ”ordning och reda på arbetsmarknaden”. Kraven liknar en urvattnad version av det 10-punktsprogram för svensk arbetsmarknad som S och LO presenterade 2013, men som dessvärre skrotades före valet 2014 för att möjliggöra ett regeringssamarbete med Miljöpartiet.

Hur mycket av denna ”önskelista” från LO som verkligen kommer med i den socialdemokratiska valplattformen är det ingen som vet. Under den senaste mandatperioden har S dessutom, genom sitt samarbete med Annie Lööfs Centerparti – Sveriges mest fackföreningsfientliga parti sedan slutet på andra världskriget – genomfört historiska försämringar av anställningstryggheten.

Mot denna bakgrund framstår storsatsningen från LO vara ett desperat försök att locka svikna LO-medlemmar att åter lägga sin röst på S.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.