Politiska rapporter

Finska sjuksköterskestrejken avblåst – men kampen fortsätter

25 000 finska vårdanställda strejkade under större delen av april. Foto: PSI
Johan Roslin
Publicerad i
#175
Lästid 2 min

Den 1 april gick 25 000 vårdarbetare i Finland ut i strejk mot dåliga arbetsförhållanden och för högre lön. Fackförbunden Super och Tehy hade planerat att utvidga strejken till 40 000 vårdanställda den 20 april. Men efter att regeringen hotat med inskränkt strejkrätt avblåstes strejken. Fackförbunden går nu vidare med andra stridsåtgärder.

Efter att förhandlingarna mellan vårdförbunden och Finlands sjukvårdsdistrikt inte gett resultat varslade facken under mars om en två veckor lång strejk i sex olika sjukvårdsdistrikt. Fackens krav bestod av årliga löneökningar på 3,6 procent under en femårsperiod. Detta som ett sätt att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt och behålla fler utbildade som idag slutar på grund av för låg lön och för hög arbetsbelastning. Utöver löneökningarna är det just personalbristen facken tar upp som det stora problemet vilket understrukits av den kris som uppstod inom den finska sjukvården under pandemin.

Den 20 april hade vårdförbunden Tehy och Super varslat om att utöka strejken till att omfatta 40 000 vårdanställda i 13 distrikt. Detta för att sätta ytterligare tryck i förhandlingarna. Den finska regeringen hotade då med en lagförändring som skulle inskränka strejkrätten för sjuksköterskorna liknande den lag som den danska regeringen införde efter förra årets vårdstrejker.

Hoten ledde till att fackförbunden retirerade och avblåste strejken den 19 april. Istället rycker facken fram med andra stridsåtgärder. De har redan infört övertidsblockader och förbud mot skiftbyten. Dessutom förbereds massuppsägningar. Än är striden alltså inte avgjord.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.