Ledare

Bekämpa EU:s överstatlighet – börja med att rösta blankt

EU-kommissionen i Bryssel
Det viktigaste är inte vad du gör på valdagen - det viktigaste är att du bekämpar överstatligheten de 1825 dagarna mellan EU-valen. Foto: Kyle Wagaman (CC-NC-SA 4.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#201
Lästid 2 min

Söndag 9 juni är det val till EU-parlamentet. De flesta vill tro att de kan påverka genom att rösta rätt på valdagen. Detta för att sedan kunna överlåta till något ”bra” politiskt parti att försvara välfärd och demokrati under de 1825 dagarna fram till nästa EU-val.

Men sanningen är att du inte alls kan påverka vare sig utvecklingen inom Europa eller utvecklingen inom EU-institutionerna genom att rösta. Sverige har nämligen endast 2 procent av EU:s befolkning och idag bara 21 av de 705 mandaten i EU-parlamentet. Detta parlament har dessutom inte tillnärmelsevis så mycket makt inom EU som riksdagen har i Sverige. EU-valet kan därför inte jämföras med ett riksdagsval.

Det enda du gör om du röstar på något av de olika partierna i EU-valet är att du legitimerar, stöder, överförandet av makt från den folkvalda riksdagen i Sverige till den svällande EU-byråkratin med sina 33 generaldirektorat och 32 000 byråkrater – kring vilka över 30 000 företagslobbyister flockas (alla med sin egen dagordning).

Det enda sätt på vilket du kan försvara välfärden och demokratin är genom att du själv väljer att arbeta politiskt eller fackligt under de 1825 dagarna mellan EU-valen. På valdagen den 9 juni ska du naturligtvis rösta – men rösta blankt – som en medveten protest mot överförandet av makt från riksdagen till EU-byråkratin; du röstar blankt som en medveten protest mot EU:s ökande överstatlighet, som i sig utgör ett hot mot välfärden och demokratin.