Sommaren 2024 kunde tidningen Dagens ETC och Supermiljöbloggen avslöja hur Timbro tog emot pengar från oljebolaget ExxonMobil för att sprida desinformation i klimatdebatten. Detta framgår av mail, fax och andra transaktioner som de båda medierna granskat. Avslöjandet har nu belönats med Aftonbladets klimatjournalistpris.
Granskningen avslöjade att ExxonMobil betalat ut miljontals dollar till den amerikanska tankesmedjan Atlas Network. Atlas har i sin tur agerat som en mellanhand och slussat pengarna vidare för att påverka media och högt uppsatta politiker i olika länder.
Redan 1992 besökte höga chefer för tankesmedjan Atlas Stockholm för att bland annat träffa dåvarande statsminister Carl Bildt (M) på Rosenbad. Under 1990-talet erbjöds en ny generation borgerliga opinionsbildare och unga moderater amerikanska prestigeutbildningar. På detta sätt knöt ledare inom Atlasnätverket lojalitetsband med unga moderater som idag har viktiga positioner inom Tidöregeringen. Dessa relationer kom senare att utnyttjas av oljeindustrin.
Den nyliberala tankesmedjan Timbro har stått i centrum för oljeindustrins påverkansarbete. Timbro har fått hundratusentals kronor av Atlas – varav delar kommit direkt från ExxonMobil. Under denna tid på 1990-talet var nuvarande statsminister Ulf Kristersson (M) marknadschef på Timbro. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) arbetade som projektledare. Genom sina generösa bidrag syftade Exxon till att påverka den svenska opinionen inom klimatforskningen och klimatförändringarna.
Granskningen visar att Timbro-sfären och moderata politiker har underlättat för oljelobbyisterna att nå fram till de innersta politiska rummen i Sverige. Hundratals dokument med korrespondens och intern kommunikation mellan Timbro, Atlas och Exxon visar att oljepengar öronmärkts av Atlas i akt och mening att driva påverkanskampanjer i Sverige, som genomförts av Timbro. Den amerikanska journalisten Amy Westervelt säger till ETC och Supermiljöbloggen att det inte finns någon anledning för Exxon att ge Timbro pengar förutom att försöka påverka den allmänna opinionen och även politiken. Och politiken har påverkats.
Kontakterna mellan Atlas och Timbro inleddes under en tid då Moderaternas ställningstagande i klimatfrågan stod och vacklade. I slutet av 1980-talet lade partiet fram flera förslag för att motverka växthuseffekten. På moderat initiativ infördes exempelvis ett nationellt koldioxidtak 1988. Man skulle kunna säga att Moderaterna vid den tiden såg klimatet som en ödesfråga. I en motion några år senare skrev Carl Bildt och Gunnar Hökmark att klimatpolitiken måste skyndas på och förslog en skärpt koldioxidbeskattning och en miljövänlig omställning av hela trafiksektorn.
1996 fick Timbro en ny VD vid namn PJ Anders Linder, som tidigare hade varit skribent vid Svenska Dagbladet. Samma år bjöd Linder in den amerikanska medieprofilen John Stossel till Sverige. Stossel är en klimatskeptisk debattör som bland annat varnat för ”hysteriska miljöorganisationer”. Atlas betalade resan och förde samtidigt över 424 000 kr till Timbro (i dagens penningvärde).
Efter besöket återrapporterade Atlas direkt till Exxon om hur framgångsrik Stossels resa till Stockholm hade varit. Ett år senare ökade Exxon sina utbetalningar till olika klimatförnekare och Atlas rapporterade till oljejätten om kommande regeringar och miljölagstiftning. Timbro nämndes som ”en potent allierad för att sprida marknadsorienterade idéer i hela Europa, särskilt när det gäller reglering och miljöfrågor”. 1998 ökade Exxon anslagen till Timbro, via Atlas.
I en rapport skriver Atlas att Exxons finansiella stöd ger möjlighet att påverka ”ännu fler opinionsbildare och lagstiftare om mycket viktiga frågor som klimatförändringar”. 1999 höjer Exxon anslagen ytterligare. En av två mottagare är Timbro. Vid den här tidpunkten börjar många högerpartier i västvärlden att tona ner sin oro för växthuseffektens ödesdigra konsekvenser.
Moderaterna som tidigare förespråkat koldioxidskatter börjar framhålla marknadslösningar och kritiserar istället statlig inblandning i klimat- och miljöpolitiken. Riksdagsledamoten Gunnar Hökmark och flera andra moderater skriver år 2001 en klimatpolitisk motion där de argumenterar för att subventionerna till vindkraft ska tas bort och att fossilgasmarknaden ska öppnas för konkurrens.
Under 2000-talet fortsätter ledande personer inom Timbro att ifrågasätta klimatforskningen. De som har andra perspektiv blir motarbetade. En av dem var Ebba Lindsö, då VD för Svenskt Näringsliv – som indirekt finansierar Timbro. Lindsö ansåg att organisationen borde ta klimatfrågan på större allvar. Hon fick då mothugg och hånades bland annat på Dagens Industris ledarsida för hennes ”gullande med isbjörnar”. Några månader senare blev hon tvingad att lämna Svenskt Näringsliv.
Kontakterna mellan Timbro och Atlas har fortsatt fram till idag. Atlas betalade exempelvis för resorna när ledande representanter för Timbro deltog i nätverkets möten i Köpenhamn 2018, Aten 2021 och Warszawa 2022. Efter Tidögängets valseger 2022 tar en rad Timbro- och Atlaskopplade personer plats i de inre kretsarna kring regeringen. Ovan nämnde PJ Anders Linder rekryteras exempelvis till regeringens expertråd. Kristersson och Strömmer är som bekant statsråd i regeringen.
Timbro själva förnekar naturligtvis att de tagit emot pengar från Exxon, via Atlas, och hänvisar till ”de som var ansvariga då” (på 1990-talet). Detta förnekande ger inte Veckans Nyheter mycket för. Timbro har utgjort storkapitalets vakthundar under decennier. Har de inte sprungit oljekapitalets ärenden har de framfört aggressiva och auktoritära uppfattningar när det gäller den svenska strejkrätten (se denna artikel). Inget nytt under solen, med andra ord.