Coronavirus – kort. Mer eller mindre pålitliga stater har erkänt 120 000 smittade och drygt 4300 döda. Se sjuk iransk minister säga ”läget är lugnt”

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken S eller SD – det som behövs är ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

Ingress
Sedan en tid tillbaka är medierna fyllda med rapporter om coronaviruset covid-19 och dess utbredning.
Här kommer en kort historik om hur viruset spreds och om hur situationen ser ut idag – onsdag 11 mars.

* Under december 2019 bryter flera fall av lunginflammation ut i staden Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina.
Över tid rapporteras flera av dessa fall till den kinesiska hälsokommissionen för vidare undersökning.

* I slutet av december slår en kinesiskt läkare vid namn Li Wenliang larm i en gruppchatt.
Han informerar om att han har behandlat flera patienter som burit på ett virus som liknar SARS (severe acute respiratory syndrome. Li Wenliang uppmanar också personer i gruppchatten att vara försiktiga. SARS var en epidemi som drabbade hela världen, under åren 2003-2004, och som innebar flera hundra dödsfall. Wenliangs meddelade får sedan spridning via internet. I efterhand framstår Li Wenliang som en sann hjälte. Idag är denne hjälte tyvärr död. Wenliang avled i sviterna av coronaviruset den 7 februari. Detta efter att de kinesiska myndigheterna vägrat honom behandling !

* I början av januari stängs en fiskmarknad i Huanan.
Statligt ägda Xinhua Nyheter rapporterar att en fiskmarknad i Huanan stängts för ”renovering”. Flera andra medier rapporterar att marknaden skall ”rengöras och desinfekteras” (desinfekteras: detta uttryck har en mycket obehaglig klang av lögn och död). Det visar sig senare att det verkliga skälet till nedstängningen av fiskmarknaden är att kinesiska epidemiologer tror att den okända lunginflammationen har orsakats av produkter som säljs på fiskmarknaden. De hade rätt: 66 procent av de då konstaterade fallen av den okända lunginflammationen hade haft kontakt med fiskmarknaden i Huanan.

* Den 3 januari, två dagar efter att fiskmarknaden i Huanan stängts, utfärdar den kinesiska Allmänna Säkerhetsbyrån (i folkmun kallad ”bussiga klubben”) en varning.
Varningen riktas inte till de som besökt fiskmarknaden i Huanan. Varningen riktas mot läkaren Li Wenliang! Enligt säkerhetsbyrån misstänktes han för att ’ha stört den allmänna ordningen’’ och ”bussiga klubben” meddelar att Li kommer att ’’ställas inför rätta’’ om han fortsätter att göra offentliga uttalanden om det nya viruset. Tänk vad yttrande- och tryckfrihet kan ställa till med. Allmänna Säkerhetsbyrån griper samtidigt åtta andra läkare. Även dessa anklagas för att störa den allmänna ordningen.

Hälsomyndigheter i Kina går dessutom ut med att viruset är en vanlig influensa. Den censurerar sedan, resolut, hashtagen #WuhanSARS och inleder förundersökningar mot individer som anses sprida, inte virus, utan missledande information om viruset. Yttrande- och tryckfrihet ÄR farligt.

* Den 8 januari gör den kinesiska regimen en 180-graderssväng.
Sådana svängar är inte ovanligt för stalinister. Nu är det regimen som tillkännager upptäckten av ett nytt virus som får namnet coronaviruset eller covid-19. Samtidigt lever nu coronaviruset sitt eget liv och fortsätter att spridas till andra delar av Kina och Asien. En kort tid därefter upptäcks viruset även i Nordamerika, Sydamerika och Europa.

Pandemin är ett faktum!

* 120 000 smittade globalt.
I skrivande stund (11 mars) har mer eller mindre pålitliga stater uppgett att antalet smittade har passerat 120 000 runt om i världen. Samma, mer eller mindre pålitliga, stater har uppgett att drygt 4 300 människor nu avlidit. De största utbrotten utanför Kina, sett till antalet insjuknade, återfinns i Italien, Iran och Sydkorea. (Skulle antalet smittade jämföras med storleken på befolkningen skulle ordningen på länderna bli en annan.)

Siffrorna är naturligtvis osäkra.

Jag tror inte för ett ögonblick på siffran för Kina eller för Iran. Med risk att verka eurocentrisk tror jag betydligt mer på siffrorna från exempelvis Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Skälet är den mer allmänt utvecklade och tillgängliga sjukvården – i kombination med yttrande- och tryckfriheten. Siffrorna från USA kan också ifrågasättas. Detta beroende på att bristen på ett allmänt hälso- och sjukvårdssystem som omfattar alla – och som finns i nästan alla europeiska länder – innebär att många amerikaner som blir sjuka inte anser sig ha råd att uppsöka sjukvården.

Myrkotten, källa till coronaviruset? Foto: David J. Stang (CC BY-SA 4.0)

* Källan till viruset är ännu okänd.
Forskare arbetar febrilt för att hitta källan till coronaviruset. Syftet är att kunna förhindra nya utbrott. Den nuvarande hypotesen är att viruset, liksom SARS-viruset 2002, har överförts från något djur till människor. Myndigheterna i Kina har misstänkt både fladdermöss och myrkottar (se bild) för att utgöra källan. Plus en halv miljon egna medborgare.

* Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar dödligheten till 1-2 procent.
Men det finns naturligtvis osäkerhet i bedömningen. WHO är i sin tur beroende av uppgifter från olika länder. En positiv sak verkar dock vara säker: De flesta som smittas blir lindrigt sjuka med bland annat luftvägssymptom som går över av sig själva – åtminstone i länder med en fungerande sjukvård för alla.

* Coronaviruset i Sverige.
Den 31 januari bekräftades det första fallet av coronavirus i Sverige. Idag (11 mars kl 15:20) har antalet smittade stigit till 477 personer. Enligt VK (ons 11/3) vårdas hittills två personer på en intensivvårdsavdelning (vid Karolinska Universitetssjukhuset).

* Coronaviruset i Västerbotten.
Hittills har åtta fall av coronavirus identifierats i Västerbotten. Samtliga smittade har varit på semester i Italien.

Aktuellt filmtips ikväll – apropå coronaviruset:
På TV12 kl 22.00 ikväll går filmen ”Outbreak – i farozonen” där Dustin Hoffman spelar en smittskyddsläkare i armén. Tillsammans med andra bekämpar han ett dödligt virus som hotar hela världen. I filmen är hans överordnade lika lätta att tas med som Li Wenliangs överordnade i ”bussiga klubben”. För dig som inte redan har sett filmen tre gånger, som jag har, rekommenderar jag varmt att du stannar uppe och ser den ikväll. Om du känner dig febrig, och är röd kring kring ögonen efter att ha sett filmen, har jag faktiskt inget bra råd att ge till dig.

Filmen känns aktuellt. Det kan jag i alla fall lova.

Till sist: Varför jag inte litar på myndigheterna i vissa länder.
Se Irans hälsominister hålla ett tal där han bedyrar att regimen har coronaviruset under kontroll – ymnigt svettandes. Nästa dag bekräftades vad många trodde – ministern själv hade smittats av coronaviruset. Så tydliga politiska bovar kan inte en Hollywood hitta på! Hälsoministerns reaktion? Han lade ut en video där han beskriver viruset som ”demokratiskt” eftersom det drabbar både fattig och rik…

Se Irans Hälsominister svettas i två youtube-klipp här nedan.

YouTube player

Lämna en kommentar