Dags för en Alternativ Vänster – som bekämpar Etablissemangs(v)änstern och försvar knegarna

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfrihet –
för en alternativ media för en alternativ vänster

 ____________________________________

* Vad är en Alternativ Vänster?

En alternativ vänster ska försvara knegarna – deras jobb, löner och arbetsvillkor – oavsett om angreppet kommer från de borgerliga,  socialdemokraterna tillsammans med MP och V eller från Jimmie Åkessons SD. Det finns ju tre block numera.

* Vilken blir Arbetarpartiets roll fram till och med valet 2022?
Arbetarpartiets roll blir satsningen på att lägga en grund för en Alternativ Vänster – för en alt-left. Genom att ställa upp i valet till riksdagen utmanar vi dessa tre block – och understryker att de alla angriper knegarna. Så knegarna behöver en politisk rörelse att engagera sig i. Men Arbetarpartiet klarar inte att ta sig in i riksdagen av egen kraft eller att själva försvara knegarna mot dessa tre block. Vi visar på behovet av en rörelse av knegarna – för knegarna. Vi visar på behovet av en Alternativ Vänster – av en alt-left. Samtidigt visar vi på att en alternativ vänster måste vara bredare än Arbetarpartiet. Långt bredare. Detta är själva poängen. Vår roll blir att visa på behovet av en alternativ vänster. och på att den måste vara bredare än vad vi själva kan erbjuda.

*Vad skulle huvuduppgiften för en Alternativ Vänster vara?
Det tål att sägas igen: en alternativ vänster ska försvara knegarna mot alla angrepp – oavsett var dessa kommer ifrån. En annan av en alt-left viktigaste uppgifter blir att stoppa flödet av knegare som lämnar Socialdemokraterna för SD. En tredje uppgift blir att återvinna dessa. De allra flesta har ju bara mellanlandat hos SD. Men en alternativ vänster kommer naturligtvis inte att försöka övertala dessa att återvända till Socialdemokraterna. Istället kommer en alt-left att göra allt för att de knegare som tänkt om ska bidra till att bygga upp den alternativa vänstern till ett verkligt kraftcentra i svensk politik.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

* Vad är inte Alternativ VänsterEn sak är förbannat säker: den Alternativa Vänsterns bredd kommer inte, inte under några som helst omständigheter, att bestå av ”Vänsterpartiets vänner” – de som brukar samlas runt V på 1 Maj. Om det är något som är säkert, i denna osäkra värld, är det att dessa grupper inte kommer att tillhöra den Alternativa Vänstern (en alt-left). Men inte bara det!

* En Alternativ Vänster måste bryta med roten till det onda – måste bryta med ”Etablissemangsvänstern”. Den främsta företrädaren för Etablissemangsvänstern utgörs av Vänsterpartiet (Jonas-ismen som i Jonas Sjöstedt). Plus deras ”radikala” hang-arounds. En Alternativ Vänster måste göra det Etablissemangs(v)änstern inte gör – nämligen försvara knegarna.

* En av uppgifterna för en alt-left är att visa en väg framåt när det gäller att slå vakt om jobben.
Många från LO-kollektivet vill att facket ska försvara jobb och arbetsförhållanden – och inte arbeta för socialdemokraterna i olika valrörelser. En Alternativ Vänster måste öppna för för de arbetare som har röstat på SD, i protest, och inte tagit till sig sig det grumliga budskapet från Björn Söder om vad ”svenskhet” är. De flesta som röstat på SD någon gång är folk som behövs i kampen för att slå vakt om jobben.

*
 En alt-left riktar sig till sossar som vill försvara arbetslöshets-, sjuk- och pensionsförsäkringarna.Till Socialdemokratersom inte riktigt vet hur detta ska ske då LO leds av folk som vill att facken ska jobba för S-ledda region- och kommunstyren – trots att dessa skär ned på sjukvård, skola, äldre-, individ- och familjeomsorg – och samtidigt har råd med både skrytbyggen och skrytresor.

* En Alternativ Vänster riktar sig även till knegare inom TCO och Saco.
Alt – left kommer att rikta sig till vårdbiträden och undersköterskor, till BMA och sjuksköterskor, till kassörer och kassörskor på Ica, Coop och Liedl, till alla de som arbetar i butiker och på snabbmatsrestauranger, till ingenjörer och svetsare, till lokalvårdare och all personal som lagar och serverar mat. Men också till lärare och bibliotekarier. Till en och annan läkare som identifierar sig som knegare. En alternativ Vänster vänder sig till de arbetande. Till knegarna!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

* En av uppgifterna för en Alternativ Vänster är att stoppa flödet av knegare – från Socialdemokraterna till SD.
Återigen: Det gäller att återta knegarna från SD. Men inte för att återlämna dem till SDet var deras, och Etablissemangs(v)änsterns, svek mot knegarna som gjorde att många ur LO-kollektivet har mellanlandat hos SD – i väntan på något bättre – som en alternativ vänster.

* Planen är att bygga alt-left  och inte ett nytt S.
Och eftersom S inte har slutat att förlora väljare kommer många, som idag ser sig som Socialdemokrater, att vända sig till en Alternativ Vänster. Inte i morgon och inte heller i övermorgon. Men dagen därefter.

Var ligger en alternativ vänster på höger-vänsterskalan?
En Alternativ Vänster kommer inte att låta sig inplaceras in på den så fördummande höger-vänsterskalan. I Arbetarpartiet definierar vi oss på följande sätt: ”demokratiska sekulära socialister”. Men detta är Arbetarpartiet. En Alternativ Vänster kommer, som sagt, att vara bredare. Men återigen, den kommer inte att låta sig inplaceras på den fördummande, mot både natur- och samhällslagarna stridande – höger-vänsterskalan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

* Ett av flera ursprung till den alternativa vänstern består i uppbrottet från det utlevade
I USA började en del av högern som inte ville bli förknippade med Etablissemanget – varken det Republikanska partiets Högeretablissemang eller det Demokratiska partiets etablissemang (också höger vid en jämförelse med Sverige) – att kalla sig för ”alt-right”. Detta var en förkortning av Alternative Right. Alternativ Höger. Den alternativa högern i USA ansåg (och anser) att den Etablerade högern är utlevad.

Vi som nu lanserar begreppet Alternativ Vänster anser att Etablissemangs(v)änstern är utlevad. Lika utlevad som en zombie. Dead man walking. Walking Dead.

* Alternativ högern (alt-right) har blivit framgångsrik – mer än framgångsrik
På vad har alt-right byggt sin framgång?
Svar: På pengar och en alternativ media!

En Alternativ Vänster kommer att vara väldigt annorlunda en en alternativ höger. Den kommer att försvara knegarna – inte angripa dem. Men det kommer att finns likheter mellan en alternativ vänster och en alternativ höger. Båda bryter nämligen med de utlevade Etablissemangen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

En Alternativ Vänster måste bekämpa Etablissemangsvänstern (Jonas-ismen).
Etablissemangsvänstern hjälper sossarna att både med att göra facket ofarligt och med att kanalisera ilskan på arbetsplatserna i ofarliga banor. Istället för en manifestation, eventuellt i form av en strejk, som kanske skulle kunna framtvinga en förändring till knegarnas fördel omvandlar Etablissemangs(v)änstern knegarnas berättigade ilska mot arbetsgivarna till det mest ofarliga som finns. Och detta består i att ”rösta på Jonas”. Om tre år.

Den rörelse som vill mobilisera knegarna till strid för sina egna intressen – oavsett om det handlar om en strid mot en privat arbetsgivare som vägrar att betala avtalsenliga löner, eller mot en S-kommunledning som prioriterar skrytbyggen istället för jobb inom äldreomsorg, sjukvård eller skola – måste ta strid mot Etablissemangsvänsterns budskap: gör inget idag när du är arg och kan få alla med dig: vänta till valet om tre år och Rösta på Jonas. Fy fan! En al-left måste bekämpa ”Jonas-ismen”.

En alternativ vänster behöver en alternativ mediaEn alt-left kommer att behöva en alternativ media. Precis som alt-rigt behövde sin alternativa media. Högeretablissemanget i USA dominerade högermedia. Därför tvingades den alternativa högern skaffa sig en alternativ media.

Etablissemangs(v)änstern dominerar vänstermedia. En Alternativ Vänster kommer att tvingas bygga upp en alternativ media.
Vill du vara med och bygga upp en alternativ media för en alternativ vänster?

Läs nästa avsnitt:
en alternativ media – för en alternativ vänster.

___________________________________

Läs artikelserien om behovet av en Alternativ vänster.
Och om behovet av en alternativ media för en alternativ vänster.

Lämna en kommentar