Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.
Försvara yttrande- och tryckfriheten
_ _ _
Ingress
Jag har sedan en tid tillbaka inlett varje blogginlägg med att betona att den ryska statsledningens angrepp på Ukraina inte får leda till att klimatkrisen döljs. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC varnar för de allvarliga konsekvenser som den stigande globala medeltemperaturen kommer att få för tillgången till mat och vatten. Uppvärmningen har redan påverkat jordbruksproduktionen. Oftare förekommande torka har inneburit sämre skördar för tre fjärdedelar av all åkermark i världen sedan 1980-talet.
Del ett
Tillgången till mat och vatten påverkas redan idag. Rapporten understryker att den höjning av den globala medeltemperaturen som hittills skett (1,1 grader jämfört med nivåerna 1850-1900) redan har påverkat tillgången till livsmedel. Över hälften av världens befolkning upplever vattenbrist under minst en månad om året. Extrema värmeböljor, torka och översvämningar har blivit vanligare. Detta har i sin tur bidragit till att det blivit vanligare att skördar slår fel. Storskaliga jordbruk kan lättare bemöta och kompensera för denna typ av händelser. Men uppåt en tredjedel av all matproduktion i världen sker i småskaliga jordbruk i Afrika, Asien och Latinamerika. För dessa kan en skörd som slår fel få katastrofala konsekvenser.
Del två
Även den storskaliga livsmedelsproduktionen har drabbats av klimatförändringarna.
* Uppvärmningen av haven har inneburit en minskad tillgång till matfisk. En forskningsstudie beräknar att mängden fisk som kan fiskas upp ur världshaven utan att rubba balansen i ekosystemen har minskat med 4,1 procent mellan åren 1930-2010.
* Jordbruket drabbas genom att skördarna håller lägre kvalitet. Detta leder, i sin tur, till en minskad effektivitet i jordbruksproduktionen. Varje odlad kvadratmeter ger helt enkelt mindre mat. Enligt IPCC har effektiviteten inom jordbruket minskat i stora delar av världen sedan 1970.
* Vattenbrist påverkar också jordbruket. I slutet av februari meddelade den federala regeringen i USA att den inte kommer att kunna leverera vatten till jordbruken i Central Valley i Kalifornien på grund av den extrema torkan. Om inte situationen förbättras innebär detta ett hårt slag mot en region som står för en fjärdedel av all matproduktion i USA.
Del tre
De problem som dagens uppvärmning har gett upphov till riskerar att förvärras ju större temperaturökningen blir. Redan vid det orealistiska målet på 1,5 graders uppvärmning beräknas mängden odlingsbar åkermark i världen minska med åtta procent! Visserligen innebär klimatförändringarna att länder med kallare klimat, som Sverige, kan komma att få större skördar och kan odla andra grödor. Men detta kan, enligt IPCC, inte kompensera för de minskade skördarna i andra delar av världen.
Klimatförändringarnas påverkan på tillgången till mat och vatten innebär stora hälsorisker. Det handlar dels om en ökad risk för undernäring och svält. Dels om att högre temperaturer och ökad luftfuktighet innebär en ökad risk för spridning av olika vattenburna sjukdomar samt förekomsten av hälsovådliga algblomningar.
IPCC-rapporten betonar att de negativa effekterna ökar ju större uppvärmningen blir och understryker därför vikten av att agera för att minska utsläppen av växthusgaser. Om IPCC:s värsta scenario när det gäller klimatuppvärmningen skulle bli verklighet innebär detta att en tredjedel av all odlingsbar jord på planeten skulle bli obrukbar.
Del fyra
Utsläppen måste minska – och samhället anpassas till nya förhållanden. IPCC understryker att det finns stora möjligheter att anpassa exempelvis jordbruksproduktionen till ett förändrat klimat. Det kan handla om att justera odlingssäsongerna för att, i möjligaste mån, undvika riskerna för exempelvis extrem torka. I andra fall kan bönder behöva byta från en gröda till en annan. IPCC betonar också vikten av att bygga mer effektiva och vattenbesparande bevattningssystem. Genmodifikation av grödor så att dessa tål mer extrema väderförhållanden är också en möjlighet, men detta innebär risker och kräver därför försiktighet.
Avslutningsvis
Möjligheterna att anpassa matproduktionen och vattentillgången är dock beroende av att höjningen av den globala medeltemperaturen begränsas i största möjligaste mån. Det är långt svårare att anpassa samhället till en tregradig temperaturökning än en tvågradig. Men IPCC understryker samtidigt att varje tiondels grad som uppvärmningen begränsas gör skillnad. Och detta är något att kämpa för.