”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

Detta blogginlägg är skrivet tillsammans med partikamraterna Tomas och Davis. Som alla förstår stöder Arbetarpartiet aktivt IF Metalls strejk för kollektivavtal.

Ingress
Sedan IF Metall inledde strejken på Tesla den 27 oktober har konflikten vuxit till att bli den viktigaste striden på svensk arbetsmarknad på flera decennier. Idag omfattar strejken inte bara tio olika fackförbund i Sverige. Sedan i december har även fackföreningar i Danmark, Norge och Finland vidtagit sympatiåtgärder med de svenska fackföreningarna. Detta innebär att hela 13 fackföreningar från fyra länder deltar i strejken!

Bakgrunden till strejken är Teslas vägran att teckna kollektivavtal. Eftersom löner och arbetsvillkor i Sverige beslutas genom kollektivavtal mellan fackföreningar och arbetsgivare så finns det ingen lagstadgad minimilön. Finns det inget kollektivavtal på en arbetsplats finns det inte heller någon lägre gräns för hur låga löner en arbetsgivare kan sätta. Skulle Tesla vinna striden finns det en risk för att fler företag struntar i kollektivavtalen – eller säger upp sina befintliga avtal. Detta riskerar att underminera hela systemet med kollektivavtal och öppna för en dumpning av löner och villkor i en omfattning som inte skådats i Sverige på 100 år.

Strejken på Tesla är därför viktig för alla löntagare i Sverige.

Du som vill hjälpa till att försvara kollektivavtalen kan anmäla dig som strejkvakt hos IF Metall. Det har flera av mina partikamrater i Arbetarpartiet gjort. Här nedan kan du läsa en rapport från strejkvaktskedjan en kylig dag i mitten av december.

RAPPORT FRÅN EN STREJKVAKT

”Jag fick den stora äran att göra min strejkvaktsdebut en ganska kall dag i mitten av december. Och fler dagar ska det bli.

När jag kom fram till strejkvaktsbordet utanför Teslas verkstad i Umeå möttes jag av tre glada strejkvakter som hälsade mig välkommen och visade mig baracken i närheten där man hämtar sin s.k. konfliktväst eller konfliktgördel. Då jag är en rätt stor grabb, som blir ännu större med vinterkläder, fick det bli en gördel då det saknades västar som passade min storlek iklädd ”vinterpälsen”.

De som var på plats berättade om det viktigaste att tänka på och gav senaste nytt då det gällde strejken. Dagen innan kom nyheten om att Transport skulle ta ut all sophämtning på Teslas verkstäder i blockad från och med julafton, vilket såklart var en stämningshöjare. God jul, Elon Musk!

Mitt pass var från kl 14 till 17:30. Denna eftermiddag var det få människor i rörelse i området. Någon enstaka bil kom med någon leverans. Några skötte underhållsladdning av Teslabilarna. Detta räknas för närvarande som s.k. skyddsarbete och är inte satt i blockad. Bilarnas batterier kan tydligen ”dö” om de står utan strömtillförsel för länge, om jag förstått det rätt.

En man som passerade området gjorde tummen upp och utbrast ”Ni gör ett bra jobb!” till oss. Detta gjorde att temperaturen kändes några grader varmare. Så det är ett tips till alla läsare som bor i närheten av ett ställe där strejken pågår och vill göra en insats. Titta förbi och berätta att ni stöder strejken. Det kanske inte låter som mycket, men ni ska veta att det betyder något för strejkvakterna. Det har varit en lång strejk – och den ser ut att bli längre. Det kräver uthållighet. Då behövs allt stöd – från uppmuntrande ord till att man avstår en lugn eftermiddag inne i värmen för att stå som strejkvakt.

Förutom medlemmar i IF Metall bemannades posterna på detta pass av medlemmar i mitt fackförbund Kommunal. Jag stod i sällskap med en trevlig Kommunalare från Västerbottens inland. Hon tipsade om att ett bra sätt att slippa frysa om fötterna var att stå på en frigolitskiva. Det visade sig att detta fungerade alldeles utmärkt. Men nog frös man ändå, trots frigolit, flera lager varma kläder och varm dryck.

Däremot slogs jag av tanken att det finns ett egenvärde i att människor står och fryser för ”saken”. Det är på något sätt och vis en slags investering i principen om att arbetare ska enas i kampen för sina intressen. Teslas vägran att teckna kollektivavtal är ett angrepp mot den principen. Ju fler som göra sådana investeringar, desto bättre.

Hoppas vi ses i strejkvaktskedjan!

Lämna en kommentar