Nöje

Styrketräning och kroppsarbete får mig att må bra

Peter Ericsson
Publicerad i
#144
Lästid 2 min

Valet att träna styrketräning regelbundet med fria vikter är någonting jag gör för att må bättre både psykiskt och fysiskt.

Under min uppväxt hade jag stora problem med kroppen i form av ryggproblem och magproblem. När jag var yngre klarade jag inte av att sitta speciellt länge på en vanlig köksstol utan att hasa ner på grund av att min kropp inte alltid orkade hålla ryggen rak. Under tonåren fram till en bit upp i vuxen ålder fick jag lägga mycket tid och pengar på att vara hos olika kotknackare eller kiropraktorer för att fixa ryggen. Jag har även haft sömnproblem under många år.

Innan jag började gå på gym för att hålla igång kroppen så sysslade jag istället mycket med kroppsarbete i form av snöskottning på vintern eller vedhuggning med yxa på sommaren. Jag cyklade även till och från skolan året runt under hela uppväxten.

Istället för att skaffa mig en moped som 15-åring skaffade jag mig en kanot som jag fortfarande paddlar med varje sommar. Kanotpaddling ger ju både bra träning för kroppen, men även ro för själen då jag tycker om att komma ut och vara i naturen.

När jag gick på gymnasiet började jag att träna styrketräning på gym. Jag kände att jag blev starkare och orkade med kroppsarbete och annan friluftsaktivitet betydligt bättre. Styrketräningen har, precis som vedhuggningen på semestern, även blivit ett bra sätt för mig att avreagera mig på. Den gör att det blir lättare att hantera gamla minnen från tråkiga upplevelser från när jag var yngre och folk inte alltid var snäll med mig.

Regelbunden styrketräning och annan fysisk aktivitet har gjort att jag mår bättre. Det är flera år sedan som jag regelbundet gick till en kotknackare för ryggen. Och jag tycker inte alls att jag har samma problem med sömnen längre.

1 svar på ”Styrketräning och kroppsarbete får mig att må bra”

  1. Bra skrivet, Peter. Håller med om det du skriver om, styrketräning är något alla borde hålla på med!

    Svara

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.