Politiska rapporter

Sifferlöst avtal för vårdanställda

Vårdförbundet har gått med på ett helt sifferlöst avtal. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#175
Lästid 2 min

Den 4 april skrevs ett nytt avtal på för 77 000 vårdanställda i Sverige. Avtalet omfattar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och chefer i hälso- och sjukvården samt omsorgen. Avtalet är på två år – och helt sifferlöst.

”Sifferlöst” betyder att avtalet inte innehåller några siffror, varken i procent eller kronor, som anger hur mycket arbetsgivaren måste ge i löneökning. Istället ska lönesatsningar främst ske på ”särskilt yrkesskickliga” anställda. Denna formulering har funnits med i tidigare avtal och mött kritik från många sjuksköterskor. Arbetsgivaren får nu, på lokal nivå, själv bestämma vem som anses vara ”yrkesskicklig” och själv bestämma hur mycket denne ska ha i lönehöjning! Då avtalet är ”sifferlöst” kan arbetsgivaren, utan att bryta något avtal, därefter ge övriga i personalgruppen 0 kr i lönehöjning – om arbetsgivaren så önskar.

På de flesta arbetsplatser inom vården har arbetsgivaren de senaste två åren ansett att ungefär 5-10 procent av de anställda har varit att anse som ”särskilt yrkesskickliga”. Dessa har fått löneförhöjningar på alltifrån några hundralappar och upp till hela 5 000 kronor per månad. Övriga anställda har de senaste åren fått runt 200-400 kr i lönehöjning per år. Denna lönemodell bygger in en osund konkurrens som riskerar att splittra löntagarna.

Strejk i Finland

De svenska vårdfacken borde låta sig inspireras av sina finska motsvarigheter. De finska vårdfacken har inte dragit sig för att ta strid för sina lönekrav. Uppåt 25 000 vårdanställda i Finland var ute i strejk under april månad. Du kan läsa mer om denna strejk här och här.

Lämna en kommentar