Miljö och klimat

Ny dokumentär om miljöskandalen med PFAS i Kallinge

Två brandmän sprutar skum
Hälsofarliga PFAS-ämnen från brandskum förgiftade dricksvattnet för tusentals boende i Ronneby kommun.
Göran Sandberg
Publicerad i
#193
Lästid 3 min

Sveriges Radio P1 har nyligen sänt en dokumentär om en av de värsta miljöskandalerna i modern tid i Sverige. Det handlar om PFAS-skandalen i Blekinge.

För tio år sedan kom rapporter om att den farliga kemikalien PFAS upptäckts i dricksvattnet i det lilla samhället Kallinge i Blekinge. Kunskapen om PFAS var då tämligen liten trots att ämnet började användas redan på 1960-talet i bland annat teflonpannor. På 1980-talet började ämnet användas mer allmänt och särskilt i släckningsskum vid bränder.

I Kallinge visade det sig att flygflottiljen F17 låtit släckningsskum rinna ut på marken för att så småningom nå ner till grundvattnet. När Länsstyrelsen krävde provtagning av Kallinges dricksvatten upptäcktes extremt höga värden av PFAS. Dricksvattnet visade sig innehålla 10 380 nanogram PFAS per liter. Idag har Livsmedelsverket satt gränsvärdet till 4 nanogram per liter för dricksvatten. Det var alltså 2 595 gånger mer PFAS i vattnet i Kallinge än vad dagens gränsvärden tillåter!

Forskningen visar att det finns en möjlig koppling mellan utsläppen och sex olika typer av sjukdomar såsom tarmsjukdomar, testikelcancer, njurcancer, havandeskapsförgiftning och sköldkörtelsjukdomar. Många av invånarna i Kallinge har diagnostiserats med cancer i någon form eller andra hälsoproblem som har ett samband med de farliga kemikalierna.

Ett flertal av de drabbade gick samman och bildade redan år 2015 en lokal PFAS-förening för att tillvarata de drabbades intresse. I första hand ville gruppen ha mer information och stöd av kommunen och ytterst att någon tar ansvar för det som inträffat. Men varken kommunen eller Försvarsmakten vill kännas vid något ansvar i frågan. Slutligen bestämde sig PFAS-föreningen för att stämma det kommunala vatten- och avloppsbolaget Ronneby Miljöteknik.

Domen i tingsrätten gick på PFAS-föreningens linje som säger att förgiftningen har orsakat personskada. Ronneby Miljöteknik överklagade dock domen till hovrätten, som upphävde tingsrättens dom. Hovrätten anser, i sin dom, att varje enskild person måste bevisa att den fått en skada eller sjukdom på grund av just PFAS-förgiftning. Men ett sådant direkt samband kan idag inte bevisas.

PFAS-föreningen i Kallinge överklagade, i sin tur, hovrättens dom till Högsta domstolen. I maj i år beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd. Detta innebär att domstolen tar upp fallet till prövning. Den avgörande frågan är hur definitionen av begreppet ”personskada” ska formuleras och tolkas. Oavsett huruvida Högsta domstolen går på PFAS-föreningens linje eller det kommunala VA-bolagets linje kommer domen att bli prejudicerande. Detta innebär att domen kommer att få stor betydelse för utfallet i andra domar, i tingsrätter och hovrätter, när det gäller personskador vållade av PFAS och andra miljögifter.

2 svar på ”Ny dokumentär om miljöskandalen med PFAS i Kallinge”

  1. Hej, intressant artikel. En detalj: vore bra att komplettera halterna i dricksvatten resp livsmedelsverkets gränsvärde med en volymsenhet.
    4 ng/liter?

    • Tack för påpekandet! Vi har kompletterat med det plus ett förtydligande om precis hur mycket mer PFAS som fanns i vattnet i Kallinge jämfört med gränsvärdet.

Kommentarer är stängda.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.