Trump är ansvarig för stormningen av Kongressen. Han och extremisterna måste straffas. De 74 miljoner som röstat på Trump är INTE ansvariga.

Donald Trumps långvariga hetsande, där budskapet varit att han blivit bestulen på valsegern, gav slutligen resultat. Och vilket resultat sedan. Kongressen stormades av extremister som lyssnat till Trumps hets. I tumultet sköts en kvinna till döds av polis. Även på andra platser har hängare till den avgående presidenten genomfört manifestationer i protest mot maktskiftet. Det är Trump som, tillsammans med ett antal extremister, är ansvarig för det som hänt både i Washington och runt om i USA. Trump måste bestraffas. De 74 miljoner som röstade på Trump är INTE ansvariga för detta.
_________________________________

President Donald Trump är direkt ansvarig för stormningen av Kongressen. I sitt tal till de människor som senare stormade kongressen fortsatte USA:s president att hävda valfusk. Donald Trump sade också:
* Visa styrka,
* Rör er mot Kongressen.
Detta agerande från USA:s president Donald Trump orsakade sedan stormningen av kongressen.

Efter stormningen av Kongressen fortsatte Trump att föra fram sitt budskap om valfusk. Dessutom sade Trump bland annat till de som stormat kongressen ”Vi älskar er. Ni är väldigt speciella”. Därefter nämnde Trump att demonstranterna skulle gå hem ”in peace”. Detta för att inte spela ”them” (valfuskarna) i händerna.

För mig står följande helt klart:
1. USA:s president har drabbats av en intellektuell och politisk härdsmälta som saknar motsvarighet sedan Richard Nixon utvidgade kriget i Vietnam till att även omfatta Kambodja – bakom ryggen på Kongressen,

2. Det som har hänt är inte representativt för de drygt 74 miljoner väljare som röstade på Donald Trump. Däremot är det ett resultat av kombination av två faktorer: Dels Trumps oförmåga att acceptera ett nederlag och den hets som han har sysslat med sedan presidentvalet, dels hur ett antal extremister har tolkat det envetna hetsandet från USA:s president,

3. Donald Trump är ansvarig för det som har hänt genom sin långvariga hets och genom sitt tal ikväll. Donald Trump måste bestraffas. Om Donald Trump inte straffas för detta har USA:s anspråk på att vara en demokrati förlorat i trovärdighet.

Nedan finns en sammanfattning av händelserna i Washington hämtade från Expressen.

EXPRESSEN
Hannes Lännerholm

Idag 22.48″FBI’s insatsstyrka befinner sig just nu inne i Kapitolium, rapporterar Leigh Ann Caldwell, korrespondent för NBC.DETTA HAR HÄNT• Mike Pence trotsade Trumps uppmaning att försöka stoppa valresultatet.• Trump-anhängare har stormat amerikanska kongressen – där ledamöterna röstar om att fastställa valresultatet.

• Mike Pence har förts i säkerhet.

• Washingtons borgmästare har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 lokal tid.

• Trump manar till lugn.

• Skott har avlossats av polis i kongressen – kvinna skadad.

• Flera poliser har skadats i tumultet – 200 militärer på väg.

• Joe Biden: ”Vår demokrati har attackerats på ett sätt vi inte sett i modern tid.”

2 svar på ”Trump är ansvarig för stormningen av Kongressen. Han och extremisterna måste straffas. De 74 miljoner som röstat på Trump är INTE ansvariga.”

Lämna en kommentar